T.C.
SAKARYA
1. AĞIR CEZA MAHKEMESİ
DEĞİŞİK İŞ KARAR
DEĞİŞİK İŞ NO : 2009/213
BAŞKAN : ABDÜLKADİR YAVUZ
ÜYE : BURHANETTİN ESENKAR
ÜYE : CEVDET BAK
KATİP : BİLGEN EL
Hükümlü vekili tarafından Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 02.02.2009 tarih 2007/415-739 esas karar sayılı ek kararı ile sanık vekilinin talebinin reddine ve mahkemelerinin 2007/415 esas-2007/739 karar sayılı ilamının değiştirilmesine ve infazın durdurulmasına yer olmadığına ve infazın devamına dair kararına süresi içerisinde; müvekkilinin 3167 Sayılı Kanuna Muhalefet nedeni ile para cezasına mahkum edildiği ve para cezasının ödenmemesi nedeni ile hapse çevrildiği halen ceza evinde olduğu, 5275 Sayılı Yasanın 98. maddesi uyarınca yaptıkları başvurunun reddedildiği, bu kararın 5237 Sayılı TCK nun 5, 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. maddesi, 3167 Sayılı Yasanın 16. maddesi ayrıca TCK 20.43.52,53,60,61 maddelerinde yer alan düzenlemelere aykırı olduğu, 31.11.2008 tarihi itibari ile karşılıksız çek keşide etmek eyleminin suç olmaktan çıktığı, böylece suçta ve cezada kanunilik ilkesi uyarınca hükümlü hakkında verilen cezanın yasal dayanağının kalmadığı iddiası ile Sakarya 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 29.1.2009 tarihinde infazın devamına ilişkin ek kararın itiraz incelemesi ile kaldırılmasını ve müvekkili hakkında tayin edilen cezanın bütün sonuçları ile ortadan kaldırılmasını ve tahliyesini istemiştir.
İddia makamı mütalaası alındı, dosya incelendi
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Konu ile ilgili yasal durum incelendiğinde;
1-3167 Sayılı Yasanın 16. maddesinde :
(1) Üzerinde yazılı keşide tarihinden önce veya ibraz süresi içinde 4 üncü madde uyarınca ibraz edildiğinde, yeterli karşılığı bulunmaması nedeniyle kısmen de olsa ödenmeyen çeki keşide eden hesap sahipleri veya yetkili temsilcileri, kanunların ayrıca suç saydığı haller saklı kalmak üzere, çek bedeli tutarı kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Ancak verilecek para cezası seksenmilyar liradan fazla olamaz. Bu miktar, 01/03/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ek 2 nci maddesine göre her yıl artırılır. Bu suçtan mükerrirlere, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
2 – 5237 Sayılı TCK nun 2/1-3 madde ve fıkralarında ;
(1) “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz.”
(3) Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz.
3- 5237 Sayılı TCK nun 5/1 madde ve fıkralarında :
“Bu Kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır. “
4-5237 Sayılı TCK nun 52/1-2-3 Madde ve fıkralarında;
(1) Adlî para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.
(2) En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.
(3) Kararda, adlî para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterilir. “
5-5252 Sayılı Yasanın 5349 Sayılı Yasanın 6. Maddesi ile değişik Geçici 1. Maddesinde:
(1) Diğer kanunların, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Birinci Kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümleri, ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya ve en geç 31 Aralık 2008 tarihine kadar uygulanır.
6-5275 Sayılı Yasanın 98/1-3 madde ve fıkrasında:
(1) Mahkûmiyet hükmünün yorumunda veya çektirilecek cezanın hesabında duraksama olursa, cezanın kısmen veya tamamen yerine getirilip getirilemeyeceği ileri sürülür ya da sonradan yürürlüğe giren kanun, hükümlünün lehinde olursa, duraksamanın giderilmesi veya yerine getirilecek cezanın belirlenmesi için hükmü veren mahkemeden karar istenir.
(3) Yukarıdaki fıkralar uyarınca yapılan başvurular cezanın infazını ertelemez. Ancak, mahkeme olayın özelliğine göre infazın ertelenmesine veya durdurulmasına karar verebilir.
7- 5275 Sayılı Yasanın 101/1-3 Madde ve fıkrasında:
(1) Cezanın infazı sırasında, 98 ilâ 100 üncü maddeler gereğince mahkemeden alınması gereken kararlar duruşma yapılmaksızın verilir. Karar verilmeden önce Cumhuriyet savcısı ve hükümlünün görüşlerini yazılı olarak bildirmeleri istenebilir.
(3)Bölge adliye mahkemesi veya Yargıtaydan başka mahkemeler tarafından verilmiş olan bu kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilir.” hükümleri bulunmaktadır.
Ayrıca TBMM tarafından 5728 Sayılı Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacı ile Çeşitli Kanunlar ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile düzenleme yapıldığı ve bu kanunun yürürlükte olduğu ancak yapılan bu düzenlemeler içerisinde 3167 Sayılı Yasanın 16. Maddesi ile ilgili bir düzenlemenin bulunmadığı da ortadadır.
Kararına itiraz edilen mahkemenin itiraz edilen kararında 3167 Sayılı Yasanın yürürlükten kalkmadığı ve halen karşılıksız çek keşide etmek suçunun bulunduğu, bu durum karşısında kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesinin ihlal edilmediği, 3167 Sayılı Yasanın 16/1 maddesindeki düzenlemenin TCK nun 52. maddesi ile uyumlu olduğu, çek bedelinin 5-730 gün arasında olması halinde belirlenen tam gün sayısı ile takdir edilen bir gün karşılığı adli para cezasının çarpılması sonucu para cezası vermek olanaklı olduğu gibi çek bedelinin 5 tam günün altında olması halinde 5 tam güne yükseltilmesi, 730 tam günün üstünde olması halinde ise kanunlarda aksine hüküm bulunmayan hallerde ibaresi dikkate alınarak 3167 Sayılı Kanun 16/1 maddesi uyarınca belirlenecek adli para cezasının verilebileceği bunun TCK nun 52 maddesine aykırılık oluşturmayacağı yasal sebepleri ve diğer yasal sebeplerle sanık vekilinin talebinin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
Yürürlükte olan yasal durum incelendiğinde; TCK nun 5/1 maddesinde bu kanunun genel hükümlerinin özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanacağı belirtilerek ceza hukukunda yeknesaklık sağlanmak istenmiştir.
Bu amaçla 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. maddesine; diğer kanunların TCK nun birinci kitabında yer alan düzenlemesine aykırı hükümleri, ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya ve en geç 31.12.2008 tarihine kadar uygulanır hükmü konulmuş ve bu süre yeniden uzatılmamıştır.
Yasa koyucu 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. Madde hükmünü dikkate alarak “ Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacı ile Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” adı altında 580 maddeden oluşan 5728 Sayılı Yasayı çıkartmış ve bu yasa yürürlüğe girmiştir.
Buradan da anlaşıldığı üzere yasa koyucunun amacı TCK nun genel hükümlerinin bütün özel yasalarda ve ceza hükmü içeren yasalarda uygulanmasını sağlamaktır.
5237 Sayılı TCK nun 52. maddesi dikkate alındığında adli para cezasının tanımının yapıldığı görülmektedir. Buna göre adli para cezası , beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmadığı hallerde 730 günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması sureti ile hesaplanan meblağın hükümlü tarafından devlet hazinesine ödenmesinden ibarettir
Bu maddenin 1. fıkrasında bulunan “kanunda aksine hüküm bulunmayan haller” tanımının adli para cezası gün sayısının bu genel düzenlemeye aykırı olarak 730 günün altında veya üstünde olabileceği ve bu düzenlemenin de geçerli olduğu anlamındadır. Buradan da anlaşıldığı üzere TCK genel hükümlerinde gün adli para cezası sistemi benimsenmiştir.
3167 Sayılı yasanın 16. maddesi değerlendirildiğinde; “….. çek bedeli tutarı kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar . Ancak verilecek para cezası 80 milyar liradan fazla olamaz. ” hükmünün bulunduğu, bu düzenlemenin gün para cezası içermemesi nedeni ile TCK nun 52/1 maddesine uygun olmadığı ortadadır. Bu düzenleme karşısında açık bir yasal düzenleme yokken çek bedeli kadar tam gün sayısı belirlenerek bunun 20-100 TL arasında takdir edilecek bir bedelle çarpılması sureti ile sanığın cezalandırılabileceğini değerlendirmek kıyas yapmaktır. Kıyas, TCK nun 2/3. madde ve fıkrası ile yasaklanmıştır. Buna göre kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz. Kararına itiraz edilen mahkeme gerekçesinde kıyas yasağına rağmen kıyas yaparak 3167 Sayılı 16/1 maddesindeki ceza düzenlemesinin TCK 52. maddesindeki adli para cezası sistemine uygun olduğunu belirtmiştir.
Yasa koyucunun 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. maddesinde sözünü ettiği diğer kanunlar içerisinde 3167 Sayılı Yasanın da olduğu hususunda tereddüt yoktur. Buna göre 3167 Sayılı Yasada bulunan ve 5237 Sayılı TCK nun 1.kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümler 31.12.2008 tarihine kadar uygulanabilecektir. Bu düzenlemenin mevhumu muhalifinden 3167 Sayılı (özel) Kanunun TCK nun 1. kitabının 52. maddesinde düzenlenen gün para sistemine aykırı olan ceza kuralının 31.12.2008 tarihinden sonra uygulanmayacağı anlaşılmaktadır. Kaldı ki yasa koyucu 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. maddesini dikkate alarak 5728 Sayılı Yasa ile özel yasalarda ayrıntılı düzenlemeler yapmasına rağmen 3167 Sayılı Yasada herhangi bir düzenleme yapmamıştır.
Yasa koyucunun atlama yaptığı, bu konuyu unuttuğu kabul edilemeyeceğine göre yasa koyucunun muradının 3167 Sayılı Yasanın 16/1 maddesi ile düzenlenen ceza kuralının ortadan kalkması,uygulanamaz olması olduğu kabul edilmelidir. Çünkü ceza kuralları uygulanmak amacı ile konulur. Uygulanamayan bir ceza kuralı kaldırılmış demektir. Uygulanamayacağı yasa ile düzenlenen, bu nedenle yasal olarak kaldırılma dışında yok hükmünde olan bir kurala göre ceza vermek gerek Anayasa’da yapılan düzenlemeye, temel hak ve özgürlükleri içeren Uluslararası Sözleşme hükümlerine ve gerekse Türk Ceza Kanunun 2. maddesinde düzenlenen kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunlarda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz kuralına da aykırıdır.
Bu yasal durum karşısında hükümlünün, 31.12.008 tarihinden itibaren zımni olarak yürürlükten kaldırılan ve yerine yeni hüküm konulmamakla cezasız bırakılan karşılıksız çek keşide etmek eyleminden dolayı cezalandırıldığı, hükümlü müdafiinin yaptığı itirazın hukuka uygun olmayan mülahazalarla red edildiği, itirazın yasal ve yerinde olduğu anlaşılmakla 5275 Sayılı Yasanın 101/3 madde ve fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak ve hükümlünün telafisi mümkün olmayan zararlara uğramasını engellemek amacı ile 5275 Sayılı Yasanın 98/1-3 maddesi gereğince mahkumiyet hükmünün yorumunda ve çektirilecek cezanın hesabında açıklanan nedenlerle duraksama olduğundan 3167 Sayılı Yasada yeni bir düzenleme yapılana ya da 3167 Sayılı Yasanın 16/1 maddesinin açıkça yürürlükten kaldırılması anına kadar infazın ertelenmesine, yasa koyucunun yeni bir düzenleme yapması halinde hükümlünün durumunun yeniden mahkemesince ele alınarak değerlendirilmesi için itirazın kabülü ile hükümlüye Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 24.10.2007 tarih ve 2007/415 esas 2007/739 karar sayılı ilamı ile verilen adli para cezasının infazının durdurulmasına karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Hükümlü H.S.S. müdafiinin yapmış olduğu İTİRAZIN KABÜLÜNE,
2-Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 02.02.2009 tarih ve 2007/415 esas 2007/739 karar sayılı EK KARARININ KALDIRILMASINA
3-Sanık hakkında Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 24.10.2007 tarih ve 2007/415 esas 2007/739 karar sayılı ilamı ile verilen 33.000TL adli para cezasının İNFAZININ DURDURULMASINA,
4-Kararın bir örneğinin gereğinin yerine getirilmesi için Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine,
Dosyanın Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesine iadesine
Karardan bir örneğin hükümlü vekiline TEBLİĞİNE ,
Dair; 5275 Sayılı Yasanın 101/3 ve CMK nun 271/4 madde ve fıkrası gereğince incelenen dosya üzerinde oybirliğiyle ve kesin olarak karar verildi.11.03.2009..
bugun beyoğlu ınfaz durdurma ıle ılgılı dılekcemı reddettı
heyecanla takip ediyorum
ve sunlari eklemek istiyorum
33 yasindayim ve yaklasik olarak 6 yildir esnaflik yapiyordum… bu yillar boyunca odedegim 1 trilyonluk cekim var ve ben su toplamda 13.000 tl olan 3 adet cek icin hapis cezasi almis bulunmaktayim cezasi sanirim 130 gun yapiyor
– ben bu sure icerisinde iceri girsem alacakli ne alacak
– bu surede ben ailemi gecindiremeyecegim vede ustune gecim icin borclanacagim
– cikinca bunu soylemek istemiyorum ama ..ah oderim
son soz
kimse kimsenin hapse girmesini istemez hele gercek esnaf karsisindaki iyi niyetli ise hic istemez ancak burada avukatlarin biraz suistimali var hukuktaki iyiniyet kavramini unutup herkesi ayni kefeye koyuyorlar..yeterki ceki bi tahsile koyun…gerisi allah kerim…hapis cezasini koz olarak kullanip alacaktan cok vekalet ucreti talep ediyorlar……..kacarak yasamaktan sikildim gidip teslim olacagim…..
Gökhan bey,
-Ticaret erbabı, ticaret yapmak ister.
-Ticaret yapar gibi görünerek, dolandırıcılık yapanlar da vardır. Bunlar her durumda bir yol buluyor zaten …
-Dürüst kişiler, durup dururken borcunu ödememezlik yapmaz.
-Ekonominin can damarı ticaret erbabıdır.
Esnafı cezaevine atmak çözüm değildir.
Çek yasasının değişeceğin, bu konudaki öncülüğü üniversiteler yaptı. Kesin hareketi Yüksek Yargı yapacaktır.
sabır ediniz.
slm nickman sizin dediğinizi gayet anladım diyorsunuzkikesinlik kazanmasına daha var bu cezaların kaldırılmasına anladığım bu ama ben mağdur ettiğimiz şahısların borcunu bi şekilde ödemek de istiyoruz kaçmakda zorunda kalıyoruz onların mebalini alamayız bize itimat edip bi şekilde onlar yardımcı oldular ama ödeyemeyeceğimizi bize müsade vermelerini belirttiğimiz halde arkalarını yazdırıp mağdur edildik onlarda bi nevi haklılar tabi
bizim istediğimiz şuki bi yol açılıp bize rahat bi ölüm olmasıdır haramla değil kartlarada gelince biz faizi kendimize bu saatten sonra yediremiyoruz nekadar çok olmuştur allah bilir biz sizden bilgilerinize dayanmak istiyoruz nasıl bi yol izleyelim gibisinden şuna inanınki yalnızız bi allahımız var nekadar zordada olsak şöyle ikimizde tatmin oluyoruz verirken iyide alırken mi sitem edip isyankar olalım tövbe diyoruz tek dileğimiz huzuruna çıkmadan bi an önce anlımız ak çıkmak o bizi yanına almadan.. işin ilginç yanı işte bakamıyoruz siorta vesaire derken bulunucaz ikimizde paldur küldür içeri çocuğumuza ne olacak endişesi var çoooook korkuyoruz doğrusu güneş üzerimize doğsa korku başlıyor ofofofofofof.ltfn bize bi cvp. demek istediğimizi anlamışsınızdır bi yol ltfn. tekrar teşekkür ederiz emeğinize elinize sağlık çok memnun olduk bu arada bize yanıt yazdınız diye böyle bi umudumuz bile kalmamıştı selamlar .
selamlar hepinize emeği geçenlere teşekkür ederim öncelikle benimde bi sorum var cevaplıyabilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler eşim ve ben çek mağduruyuz kendimizi bi türlü bu durumdan kurtaramadık aranmamız çıktı diye biliyoruz bizde peki bu yasadan faydalanıp hapis yatmadan kurtulabilecekmiyiz ve bundan sonra ne yapmalıyız kimsemiz olmadığından yanlışlara mahkum olduk bize bi yanıt verin ltfn. nekadar kurtulmak için çabaladıksada dahada battık ama şu bi gerçekki allah şahittir başımızda bi büyük olmadığından yani yol gösteren demek istediğim kaçtık hep ama keşke bi düzelip bu sıkıntılardan kurtulabilsek memleket memleket geziyoruz korkumuzdan uykularımızda bile işte kartborcu çek borcu hapis anlatamam çok büyük bi korku bizim yüzümüzden mağdur olan hamiller ne bileyim işte allah yardımcımız olsun
Sayın Esat Yalçın,
Tarifini yaptığınız derdiniz şu anda yalaşık 1.000.000 kişinin de derdi.. Kaçmak, saklanmak, ayıplı insan statüsünde yaşamak maalesef ki ciddi bir insanlık suçu olarak üzerimize yapıştırıldı… Sakarya Ağır ceza mahkemesinin verdiği beraat ve tahliye kararları elbette çok sevindirci ve haklı bir karardır..Ancak, çzellikle yakalaması olan tüm çek madurlarının bilmesi gerekn önemli bir husus var ki, ağır ceza mahkemelerinin verdiği karara da diğer tarafın itiraz hakkı vardır..Asliye mahkemelerine göre üst kademede söz hakkı olan ağır ceza mahkemelerinin de üstü yani hepsinin ağabeyi YARGITAY’dır.. Bu hususta yargıtay 7. ceza dairesi hapis cezasını kabul etmese de , yargıtay 10. ceza dairesi de hapis cezalarını onamaya devam etmektedir.. Dolayısı ile konunun net çözümü en son yargıtay üst kurulunda farklı içtihatların birleştirilmesi ile oluşan son karara bağlıdır.. Lütfen net ve kati yargıtay içtihatı belirtilinceye kadar, infazınızın geri iadesi olmayacağını unutmayınız… Bu gelişmeler oldukça olumlu ve sırasıyla planlanmış, kurgusu yapılmı, çekte hapis cezasının kaldırılması için kat edilen yolun en somut göstergesidir ve sanıyorum ve umut ediyorum ki yargıtay kesin kararı çok yakındadır…
Saygılarımla
Esat bey ve tüm arkadaşlar,
bu konunum gündemde kalması, olası çözümü hızlandıracaktır.
umutsuz değiliz, umarsız hiç değiliz.
borcumuzu ödeme hakkımızı istiyoruz.
Memnuniyet verici bir karar.
2005 yılında kendi şirketimde sorumlu müdür olarak 2000.-TL turarında iki adet çek keşmiştim.
Dava açıldı 2007 de dava 5.200.-TL olarak kesinleşti. Şuan aranıyorum. Bu mahkeme kararından bende yararlanabilirmiyim.?
1.ocak.2009 itibariyle bu suçun cezası kanunsuz oldu. Blogu izlemenizi öneriyorum.
geçmiş olsun.
buradan anladığım kadarı tck ile anayasanın bazı maddeleri uyşmadığından ki bu uyuşturma süresi 31.12.2008 tarihinde sondu bu düzenleme yapılmadığından dolayı anayasa maddelerinin gecerli olduğunu anlıyorum..ki olması gereken buydu..dünyada cekten dolayı hapise atılan tek milletiz..bundan utanc duyuyordum..şükürler olsun adalet yerini buldu..gecikmiş bir adalet ama ..
devletin en kısa sürede bu ayıbı gidereceğine inanıyorum.
Yüce Türk yargısı yanlışı düzeltecektir.
—————————
bir umudumuz sizdeydi sayın Kılıçdaroğlu.
oysa son dönemde medyadaki demokrasi tartışmaları içinde hep sizi görmüştük,
size bu tavrınızdan dolayı “gandi kemal” bile dedik
umutlarımızı karartmayınız
çek mağdurları ilginizi bekliyor
insan haklarıyla insandır.
insan hakları hemen şimdi
Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU ; küresel ve yerel çıkar odaklarının baskısı ile ezilen çek mağdurları yardım istiyor. Çek Mağdurları sizi bekliyor.
Çek Mağdurları, Burhan İŞCAN ve Av. Rahmi OFLUOĞLU sizi ziyaret ettiklerinde konu ile ilgilenme sözü vermiştiniz.
Sözünüzü tutmanızı bekliyoruz.
—————————————-
Sayın Adalet Komisyonu üyeleri,
Çağdaş bir çek yasası gerekmektedir.
Durumu bilgilerinize sunarız.
Ahmet İyimaya Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Ankara
Hakkı Köylü Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, Kastamonu
Mehmet Emin Ekmen Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Batman
İlknur İnceöz Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Aksaray
Ahmet Aydın , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Adıyaman
Zekeriya Aslan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Afyonkarahisar
Yılmaz Tunç , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bartın
Mehmet Tunçak , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bursa
Mehmet Salih Erdoğan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Denizli
Celal Erbay , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Düzce
Veysi Kaynak , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kahramanmaraş
Ali Öztürk , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
İhsan Koca , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Malatya
Mustafa Hamarat , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Ordu
Yahya Akman , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Şanlıurfa
Halil Ünlütepe , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Afyonkarahisar
Turgut Dibek , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Kırklareli
Ali Rıza Öztürk , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Mersin
Rahmi Güner , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Ordu
Ali İhsan Köktürk , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Zonguldak
Hamit Geylani , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Hakkari
Osman Ertuğrul , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Aksaray
Metin Çobanoğlu , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kırşehir
Rıdvan Yalçın , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Ordu
———————————————–
Sayın Anayasa Komisyonu üyeleri, sizlerden çağdaş bir çek yasası için çalışmalarınıza devam etmenizi rica ediyoruz.,
Burhan Kuzu Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
Güldal Akşit Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
Ayşe Nur Bahçekapılı Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
Ayhan Sefer Üstün Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Sakarya
Mehmet Daniş , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Çanakkale
Mahmut Durdu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Gaziantep
Hacı Hasan Sönmez , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Giresun
Haydar Kemal Kurt , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Isparta
Mevlüt Akgün , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Karaman
Hasan Kara , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kilis
Hüsnü Tuna , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
İsmail Bilen , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Manisa
Enver Yılmaz , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Ordu
Suat Kılıç , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Samsun
Mustafa Çetin , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Uşak
Atila Emek , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Antalya
Mehmet Ali Özpolat , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul
Atilla Kart , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Konya
Şahin Mengü , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Manisa
İsa Gök , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Mersin
Aysel Tuğluk , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Diyarbakır
Süleyman Nevzat Korkmaz , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Isparta
Faruk Bal , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Konya
Behiç Çelik , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Mersin
————————————————
Sayın İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri,
çek yasası nedeniyle insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Çek yasasına katkılarınızı bekliyoruz.
Mehmet Zafer Üskül Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Mersin
Halide İncekara Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
Mehmet Ekici Başkanvekili , Milliyetci Hareket Partisi, Yozgat
Abdurrahman Kurt Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Diyarbakır
Ayşe Jale Ağırbaş Katip DSP İstanbul
Ahmet Koca , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Afyonkarahisar
Kazim Ataoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bingöl
Mehmet Ocakden , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bursa
Murat Yıldırım , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Çorum
Mithat Ekici , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Denizli
Mustafa Ataş , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
Erdal Kalkan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İzmir
Fatih Arıkan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kahramanmaraş
Ahmet Gökhan Sarıçam , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kırklareli
Kerim Özkul , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
Cemal Yılmaz Demir , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Samsun
Ali Rıza Ertemür , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Denizli
Çetin Soysal , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul
Ahmet Ersin , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir
Malik Ecder Özdemir , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Sivas
Akın Birdal , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Diyarbakır
Şenol Bal , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, İzmir
Gürcan Dağdaş , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kars
————————————————-
Sayın Sanayi ve Ticaret komisyonu üyeleri,
Türk Ticaret hayatı çek yasası aksaması nedeniyle darbe almaktadır. Bir hukuk depremi yaşanmaktadır.
Soner Aksoy Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Kütahya
Hasan Angı Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
Mahmut Mücahit Fındıklı Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Malatya
Osman Coşkun Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Yozgat
Ahmet Edip Uğur , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Balıkesir
Kutbettin Arzu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Diyarbakır
Metin Kaşıkoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Düzce
İbrahim Halil Mazıcıoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Gaziantep
İsmail Katmerci , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İzmir
Eyüp Ayar , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kocaeli
Bayram Ali Bayramoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Rize
Hasan Ali Çelik , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Sakarya
Afif Demirkıran , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Siirt
Mustafa Cumur , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Trabzon
Kayhan Türkmenoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Van
Fazlı Erdoğan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Zonguldak
Tacidar Seyhan , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Adana
Hüsnü Çöllü , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Antalya
Ergün Aydoğan , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Balıkesir
Mehmet Ali Susam , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir
Mehmet Şevki Kulkuloğlu , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Kayseri
Mehmet Nezir Karabaş , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Bitlis
Yılmaz Tankut , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Adana
Cemaleddin Uslu , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Edirne
Alim Işık , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kütahya
********
Kemal KILIÇDAROĞLU, Sadullah ERGİN, Zafer ÇAĞLAYAN ve Ayşe ARMAN için açık mektup kampanyamıza destek veriniz. Çek yasası nedeniyle yaşanan insan hakları ihlallerinin durdurulmasını talep ediyoruz.
****
Yaşasın tam bağımsız ve adil Türk Yargısı !
Yaşasın tam bağımsız Türkiye !
Yaşasın demokrasinin bekçisi, bağımsız Türkiye Büyük Millet Meclisi !
–
insan haklarıyla insandır. İnsan hakları hemen şimdi !
***
Bu bir “sivil direniş” dir. TC Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden doğan haklarımızın, örgütlü olarak kullanılmasından ibaretdir.
Bu bir “yurttaş hareketi” dir. Benzerleri Türk tarihinde yaşanmıştır : Tramvaycılar grevi, İpek işcileri grevi, Paşabahçe grevi, Askeri mahkemelere direnen anneler, Bergama köylüleri direnişi
Sayın Mehmet Zafer ÇAĞLAYAN,
Size açık bir çağrı yapıyoruz. Ticaret erbabı mağdurdur. Çek yasası mağdurları oluşmuştur.
alacaklı ve borçlu tarafta mağdurlar çığ gibi çoğalmaktadır.
Ekonomik krizin faturası KOBI lere ödetilmek istenmektedir.
Buna dur deyiniz. Bize çek yasası mağdurlarına destek olunuz.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun bir çek yasasının çıkması için destek veriniz.
Bizler internetde, özgür bloglar aracılığıyla toplanan çek yasası mağdurlarıyız. Adil bir çek yasası çıkmasını talep ediyoruz. Bu amaçla Sayın Mehmet Zafer ÇAĞLAYAN, Sadullah ERGİN, Kemal KILIÇDAROĞLU ve Ayşe ARMAN ‘a açık duyuru yapıyoruz. Bizim çağrımızı duyunuz.
Çek yasası mağdurları ile ilgileniniz.
KEMAL KILIÇDAROĞLU Kimdir ?
İSTANBUL Milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi
Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948’de Tunceli Nazimiye’de doğdu. Babasının adı Kamer, annesinin adı Yemuş’tur. Ekonomist ve Maliyeci; Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Maliye Bakanlığı’nda Hesap Uzmanı, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı, Bağ-Kur Genel Müdürü, SSK Genel Müdürü olarak görev yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü. Hacettepe Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak ders verdi. İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliğine getirildi. Değişik gazete ve dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesinin yanı sıra ayrıca üç kitabı yayınlandı. Ekonomik Trend Dergisi tarafından verilen “Yılın Bürokratı” ödülünü aldı. 22. Dönem İstanbul Milletvekili. Orta Düzeyde Fransızca bilen Kılıçdaroğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.
MEHMET ZAFER ÇAĞLAYAN Kimdir ?
ANKARA Milletvekili, Adalet ve Kalkınma Partisi
Mehmet Zafer Çağlayan, 15 Kasım 1957’de Muş’ta doğdu. Babasının adı M.Salih, annesinin adı Muhlise’dir. Makine Mühendisi ve Sanayici; Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Sanayici olarak çalıştı. 1987’de Ankara Sanayi Odası’na Oda Meclisi Üyesi oldu. 1989’da Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, 1991’de Başkanvekili ve 1995’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak, 2007’ye kadar bu görevini sürdürdü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde üç dönem Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi ile Türkiye Ekonomi Araştırma Vakfı’nın Mütevelli Heyet Üyesi oldu. 60. Hükümet’te Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak atandı. Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Çağlayan, evli ve iki çocuk babasıdır.
SADULLAH ERGİN Kimdir ?
HATAY Milletvekili, Adalet ve Kalkınma Partisi
Sadullah Ergin, 6 Temmuz 1964’te Hatay Antakya’da doğdu. Babasının adı Mehmet İsmet, annesinin adı Hatice’dir. Avukat; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde kurum avukatı olarak çalıştı. Serbest avukatlık yaptı. Çeşitli dernek ve cemiyetlerde yöneticilik görevlerinde bulundu. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. 22. Dönem Hatay Milletvekili. 60. Hükümet’te Adalet Bakanlığı görevine atandı. İyi düzeyde İngilizce bilen Ergin, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri,
Çek yasası nedeniyle insan hakları ihlalleri olmaktadır.
-Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi açıkca ihlal edilmektedir.
-Farklı mahkemeler farklı kararlar vermektedir.
-Savunması bile alınmayan kişilere, sırf şikayet üzerine hapis cezası verilmektedir.
-Cezaevlerindeki mağdurlar umutlarını yitirmektedir.
-Mağdurlar haklarını arayamamakta, sinmektedirler.
bize yardım ediniz. Adil bir çek yasası için destek veriniz.
İnsan haklarıyla insandır. İnsan hakları hemen şimdi !
Mehmet Zafer Üskül Başkan AK Parti Mersin
Halide İncekara Başkanvekili AK Parti İstanbul
Mehmet Ekici Başkanvekili MHP Yozgat
Abdurrahman Kurt Sözcü AK Parti Diyarbakır
Ayşe Jale Ağırbaş Katip DSP İstanbul
Ahmet Koca Üye AK Parti Afyonkarahisar
Kazim Ataoğlu Üye AK Parti Bingöl
Mehmet Ocakden Üye AK Parti Bursa
Murat Yıldırım Üye AK Parti Çorum
Mithat Ekici Üye AK Parti Denizli
Mustafa Ataş Üye AK Parti İstanbul
Erdal Kalkan Üye AK Parti İzmir
Fatih Arıkan Üye AK Parti Kahramanmaraş
Ahmet Gökhan Sarıçam Üye AK Parti Kırklareli
Kerim Özkul Üye AK Parti Konya
Cemal Yılmaz Demir Üye AK Parti Samsun
Ali Rıza Ertemür Üye CHP Denizli
Çetin Soysal Üye CHP İstanbul
Ahmet Ersin Üye CHP İzmir
Malik Ecder Özdemir Üye CHP Sivas
Akın Birdal Üye DTP Diyarbakır
Şenol Bal Üye MHP İzmir
Gürcan Dağdaş Üye MHP Kars
Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu üyeleri,
Çağdaş bir çek yasası için mağdurlara yardım ediniz. Türkiye bir ekonomik krizin etkisi altındadır. Suyu kesmek değil, suyun akışını arttırmak istiyoruz. İşletmeler çalışsın, işçiler maaş alsın istiyoruz. Karşılıksız çekin cezası hapis olmamalıdır.
Adil bir çek yasası için yardım ediniz.
Ekonomik krizi biz çıkarmadık. Ekonomik krizin kurbanı olmayı red ediyoruz.
.
Soner Aksoy Başkan AK Parti Kütahya
Hasan Angı Başkanvekili AK Parti Konya
Mahmut Mücahit Fındıklı Sözcü AK Parti Malatya
Osman Coşkun Katip AK Parti Yozgat
Ahmet Edip Uğur Üye AK Parti Balıkesir
Kutbettin Arzu Üye AK Parti Diyarbakır
Metin Kaşıkoğlu Üye AK Parti Düzce
İbrahim Halil Mazıcıoğlu Üye AK Parti Gaziantep
İsmail Katmerci Üye AK Parti İzmir
Eyüp Ayar Üye AK Parti Kocaeli
Bayram Ali Bayramoğlu Üye AK Parti Rize
Hasan Ali Çelik Üye AK Parti Sakarya
Afif Demirkıran Üye AK Parti Siirt
Mustafa Cumur Üye AK Parti Trabzon
Kayhan Türkmenoğlu Üye AK Parti Van
Fazlı Erdoğan Üye AK Parti Zonguldak
Tacidar Seyhan Üye CHP Adana
Hüsnü Çöllü Üye CHP Antalya
Ergün Aydoğan Üye CHP Balıkesir
Mehmet Ali Susam Üye CHP İzmir
Mehmet Şevki Kulkuloğlu Üye CHP Kayseri
Mehmet Nezir Karabaş Üye DTP Bitlis
Yılmaz Tankut Üye MHP Adana
Cemaleddin Uslu Üye MHP Edirne
Alim Işık Üye MHP Kütahya
Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu üyeleri,
Konuyu baştan beri biliyorsunuz. Çek yasası gecikmiştir. Çek yasası adil değildir. Borca hapis ayıptır.
adil bir çek yasası için desteğinizi istiyoruz.
Ahmet İyimaya Başkan AK Parti Ankara
Hakkı Köylü Başkanvekili AK Parti Kastamonu
Mehmet Emin Ekmen Sözcü AK Parti Batman
İlknur İnceöz Katip AK Parti Aksaray
Ahmet Aydın Üye AK Parti Adıyaman
Zekeriya Aslan Üye AK Parti Afyonkarahisar
Yılmaz Tunç Üye AK Parti Bartın
Mehmet Tunçak Üye AK Parti Bursa
Mehmet Salih Erdoğan Üye AK Parti Denizli
Celal Erbay Üye AK Parti Düzce
Veysi Kaynak Üye AK Parti Kahramanmaraş
Ali Öztürk Üye AK Parti Konya
İhsan Koca Üye AK Parti Malatya
Mustafa Hamarat Üye AK Parti Ordu
Yahya Akman Üye AK Parti Şanlıurfa
Halil Ünlütepe Üye CHP Afyonkarahisar
Turgut Dibek Üye CHP Kırklareli
Ali Rıza Öztürk Üye CHP Mersin
Rahmi Güner Üye CHP Ordu
Ali İhsan Köktürk Üye CHP Zonguldak
Hamit Geylani Üye DTP Hakkari
Osman Ertuğrul Üye MHP Aksaray
Metin Çobanoğlu Üye MHP Kırşehir
Rıdvan Yalçın Üye MHP Ordu
Kemal KILIÇDAROĞLU, Sadullah ERGİN, Mehmet Zafer ÇAĞLAYAN ve Ayşe ARMAN için bloglarımızda açık duyuru yayınlıyoruz. Yorum bırakarak destek olunuz. Özgür bloglarımız birer demokrasi okuludur.
Intenet özgürlüktür. Bizi destekleyiniz. Blog larımıza yorum bırakınız.
Adalet Bakanlığı konuyu çözmelidir.
Maliye Bakanlığı tefecilerin ceza mahkemeleri aracılığıyla takip ettiği çeklerde vergi ve fatura kontrolü yapmalıdır.
Ayşe ARMAN, arkadaşınız Deniz SEKİ ‘nin yaşadığı dramların çok daha fazlasını çek yasası mağdurları sürekli yaşamaktadır.
Hukuk herkes için gereklidir.
Karşılıksız çeke hapis anlamsızdır.
Sanayi Bakanlığı konuya eğilmelidir. Hapis tazyiki ticareti öldürmektedir.
Çek Mağdurları blogları adalet istemektedir.
Sanayi ve ticaret bakanlığı ‘ndan destek istiyoruz.
Profesör Hayri DOMANİÇ ve Profesör Adem SÖZÜER bunları savunmaktadır.
Yargıtay başkanı Hasan GERÇEKER karşılıksız çeke hapisin kalkması gerektiğini söylemiştir.
3167 16/1
bb