Karşılıksız Çek Beraat Kararı : SAKARYA 1. AĞIR CEZA MAHKEMESİ, DEĞİŞİK İŞ KARAR, DEĞİŞİK İŞ NO : 2009/247, 16-mart-2009


T.C.
SAKARYA
1. AĞIR CEZA MAHKEMESİ
DEĞİŞİK İŞ KARAR
DEĞİŞİK İŞ NO : 2009/247

BAŞKAN : ABDÜLKADİR YAVUZ
ÜYE : BURHANETTİN ESENKAR
ÜYE : CEVDET BAK
KATİP : BİLGEN EL

Hükümlü vekili tarafından Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesinin 04.02.2009 tarih 2007/299-590 karar sayılı ek kararı ile sanık vekilinin talebinin reddine ve mahkemelerinin 2007/299 esas-2007/590 karar sayılı ilamının değiştirilmesine ve infazın durdurulmasına yer olmadığına ve infazın devamına dair kararına dosya içeriğine göre süresi içerisinde; müvekkilinin 3167 Sayılı Kanuna Muhalefet nedeni ile para cezasına mahkum edildiği ve para cezasının ödenmemesi nedeni ile hapse çevrildiği halen ceza evinde olduğu, 5275 Sayılı Yasanın 98. maddesi uyarınca yaptıkları başvurunun reddedildiği, bu kararın 5237 Sayılı TCK nun 5, 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. maddesi, 3167 Sayılı Yasanın 16. maddesi ayrıca TCK 20.43.52,53,60,61 maddelerinde yer alan düzenlemelere aykırı olduğu, 31.11.2008 tarihi itibari ile karşılıksız çek keşide etmek eyleminin suç olmaktan çıktığı, böylece suçta ve cezada kanunilik ilkesi uyarınca hükümlü hakkında verilen cezanın yasal dayanağının kalmadığı iddiası ile Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 04.02.2009 tarihinde infazın devamına ilişkin ek kararın itiraz incelemesi ile kaldırılmasını ve müvekkili hakkında tayin edilen cezanın bütün sonuçları ile ortadan kaldırılmasını ve tahliyesini istemiştir.
İddia makamının mütalaası alındı, dosya incelendi
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Konu ile ilgili yasal durum incelendiğinde;
1-3167 Sayılı Yasanın 16. maddesinde :
(1) Üzerinde yazılı keşide tarihinden önce veya ibraz süresi içinde 4 üncü madde uyarınca ibraz edildiğinde, yeterli karşılığı bulunmaması nedeniyle kısmen de olsa ödenmeyen çeki keşide eden hesap sahipleri veya yetkili temsilcileri, kanunların ayrıca suç saydığı haller saklı kalmak üzere, çek bedeli tutarı kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Ancak verilecek para cezası seksenmilyar liradan fazla olamaz. Bu miktar, 01/03/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ek 2 nci maddesine göre her yıl artırılır. Bu suçtan mükerrirlere, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
2 – 5237 Sayılı TCK nun 2/1-3 madde ve fıkralarında ;
(1) “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz.”
(3) Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz.
3- 5237 Sayılı TCK nun 5/1 madde ve fıkralarında :
“Bu Kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır. ”
4-5237 Sayılı TCK nun 52/1-2-3 Madde ve fıkralarında;
(1) Adlî para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.
(2) En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.
(3) Kararda, adlî para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterilir. ”
5-5252 Sayılı Yasanın 5349 Sayılı Yasanın 6. Maddesi ile değişik Geçici 1. Maddesinde:
(1) Diğer kanunların, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Birinci Kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümleri, ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya ve en geç 31 Aralık 2008 tarihine kadar uygulanır.
6-5275 Sayılı Yasanın 98/1-3 madde ve fıkrasında:
(1) Mahkûmiyet hükmünün yorumunda veya çektirilecek cezanın hesabında duraksama olursa, cezanın kısmen veya tamamen yerine getirilip getirilemeyeceği ileri sürülür ya da sonradan yürürlüğe giren kanun, hükümlünün lehinde olursa, duraksamanın giderilmesi veya yerine getirilecek cezanın belirlenmesi için hükmü veren mahkemeden karar istenir.
(3) Yukarıdaki fıkralar uyarınca yapılan başvurular cezanın infazını ertelemez. Ancak, mahkeme olayın özelliğine göre infazın ertelenmesine veya durdurulmasına karar verebilir.
7- 5275 Sayılı Yasanın 101/1-3 Madde ve fıkrasında:
(1) Cezanın infazı sırasında, 98 ilâ 100 üncü maddeler gereğince mahkemeden alınması gereken kararlar duruşma yapılmaksızın verilir. Karar verilmeden önce Cumhuriyet savcısı ve hükümlünün görüşlerini yazılı olarak bildirmeleri istenebilir.
(3)Bölge adliye mahkemesi veya Yargıtaydan başka mahkemeler tarafından verilmiş olan bu kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilir.” hükümleri bulunmaktadır.
Ayrıca TBMM tarafından 5728 Sayılı Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacı ile Çeşitli Kanunlar ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile düzenleme yapıldığı ve bu kanunun yürürlükte olduğu ancak yapılan bu düzenlemeler içerisinde 3167 Sayılı Yasanın 16. Maddesi ile ilgili bir düzenlemenin bulunmadığı da ortadadır.
Kararına itiraz edilen mahkemenin itiraz edilen kararında; 5252 Sayılı Kanunun geçici 1. Maddesinde 5560 Sayılı Kanunla yapılan değişiklik üzerine belirlenen 31.12.2008 gününe değin, diğer kanunların TCK nun birinci kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümlerinin düzeltilmesinin öngörüldüğü halde bu kapsamdan olarak yasa koyucu tarafından 5728 Sayılı “Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u va’zettiği, dolayısıyla da uyumlaştırılması murat olunan diğer kanunların bu kapsamda yeniden düzenlenildiği., ancak bu çerçevede 3167 Sayılı Kanun hükümlerinin ayrık tutulduğu, bunun ise tamamen mevzuatın “Özel” niteliğinden kaynaklandığı, hal böyle olunca da Yargıtay Yüksek Dairesi’nin pek çok uygulamalarında da “özel yasa ” niteliğinden dolayı pek çok uygulanabilir (önödeme-uzlaşma…gibi) hukuk müessesesinden ayrık değerlendirildiği nazara alındığında, ekonomik düzenin önemli bir ödeme aracı teşkil eden çeklerden dolayı tayin olunacak ceza hükmünde de “çek bedeli kadar adli para cezası” olmasında hukuken aykırı bir durum görülmediğinden” sanık vekilinin talebinin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
Yürürlükte olan yasal durum incelendiğinde; TCK nun 5/1 maddesinde bu kanunun genel hükümlerinin özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanacağı belirtilerek ceza hukukunda yeknesaklık sağlanmak istenmiştir.
Bu amaçla 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. maddesine; diğer kanunların TCK nun birinci kitabında yer alan düzenlemesine aykırı hükümleri, ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya ve en geç 31.12.2008 tarihine kadar uygulanır hükmü konulmuş ve bu süre yeniden uzatılmamıştır.
Yasa koyucu 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. Madde hükmünü dikkate alarak ” Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacı ile Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” adı altında 580 maddeden oluşan 5728 Sayılı Yasayı çıkartmış ve bu yasa yürürlüğe girmiştir.
Buradan da anlaşıldığı üzere yasa koyucunun amacı TCK nun genel hükümlerinin bütün özel yasalarda ve ceza hükmü içeren yasalarda uygulanmasını sağlamaktır.
5237 Sayılı TCK nun 52. maddesi dikkate alındığında adli para cezasının tanımının yapıldığı görülmektedir. Buna göre adli para cezası , beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmadığı hallerde 730 günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması sureti ile hesaplanan meblağın hükümlü tarafından devlet hazinesine ödenmesinden ibarettir
Bu maddenin 1. fıkrasında bulunan “kanunda aksine hüküm bulunmayan haller” tanımının adli para cezası gün sayısının bu genel düzenlemeye aykırı olarak 730 günün altında veya üstünde düzenlenecebileceği ve bu düzenlemenin de geçerli olduğu anlamındadır. Buradan da anlaşıldığı üzere TCK genel hükümlerinde gün adli para cezası sistemi benimsenmiştir.
3167 Sayılı yasanın 16. maddesi değerlendirildiğinde; “….. çek bedeli tutarı kadar ağır para cezası (adli para cezası) ile cezalandırılırlar . Ancak verilecek para cezası 80 milyar liradan fazla olamaz. ” hükmünün bulunduğu, bu düzenlemenin gün para cezası içermemesi nedeni ile TCK nun 52/1 maddesine uygun olmadığı ortadadır.
Yasa koyucunun 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. maddesinde sözünü ettiği diğer kanunlar içerisinde 3167 Sayılı Yasanın da olduğu hususunda tereddüt yoktur. Buna göre 3167 Sayılı Yasada bulunan ve 5237 Sayılı TCK nun 1.Kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümler 31.12.2008 tarihine kadar uygulanabilecektir. Bu düzenlemenin mevhumu muhalifinden 3167 Sayılı (özel) Kanunun TCK nun 1. kitabının 52. maddesinde düzenlenen gün para sistemine aykırı olan ceza kuralının 31.12.2008 tarihinden sonra uygulanmayacağı 5252 Sayıl Yasanın geçici 1. Maddesinin emredici hükmüdür. Kaldı ki yasa koyucu 5252 Sayılı Yasanın geçici 1. maddesini dikkate alarak 5728 Sayılı Yasa ile özel yasalarda ayrıntılı düzenlemeler yapmasına rağmen 3167 Sayılı Yasada herhangi bir düzenleme yapmamıştır.
Ayrıca Adalet Bakanlığı’nın http://www.kgm.adalet.gov.tr/basbakanlik/cekkanunu.pdf adresinde bulunan ve Çek Kanunu Tasarısı Taslağı olarak Başbakanlığa gönderilen metnin 5/1 madde ve fıkrasında “Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adlî paracezasına hükmolunur. Ancak, hükmedilecek adlî para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamaz.” düzenlemesinin bulunduğu, bu düzenleme dikkate alındığında yasama organının büyük çoğunluğunu oluşturan yürütmeyi (hükümeti ) temsilen Adalet Bakanlığının da itirazı reddeden mahkeme ve red kararında belirtilen Yargıtay Dairesinin inancına aykırı olarak çek kanununda verilecek adli para cezasının gün para sistemine uygun olması gerektiğini öngördüğü, bu durum karşısında subjektif değerlendirme niteliğinde olan “çekin ekonomik düzenin önemli bir ödeme aracı teşkil etmesi” bu nedenle 3167 Sayılı Yasanın 16/1 maddesindeki düzenlemenin değiştirilmediği yani ayrık tutulduğu (temel düzenlemeden istisna edildiği) yönündeki değerlendirmenin mevcut yasal durum karşısında yerinde olmadığı kanaatine varılmıştır.
Yasa koyucunun atlama yaptığı, bir konuyu unuttuğu kabul edilemeyeceğine ve yukarıda da değinildiği gibi bu konuda değişiklik yapmak için Başbakanlığa kanun tasarısı taslağıda sevk edildiğine göre yürütmenin, (hükümetin ) ve yasa koyucunun (TBMM’nin) muradının 3167 Sayılı Yasanın 16/1 maddesi ile düzenlenen ceza kuralının ortadan kalkması ve yeni yasal düzenleme yapılana kadar bu ceza hükmünün uygulanamaz olmasını sağlamak olduğu kabul edilmelidir. Çünkü ceza kuralları uygulanmak amacı ile konulur. Uygulanamayan bir ceza kuralı kaldırılmış demektir. Uygulanamayacağı yasa ile düzenlenen, bu nedenle yasal olarak kaldırılma dışında yok hükmünde olan bir kurala göre ceza vermek gerek Anayasa’da yapılan temel haklar ile ilgili düzenlemelere, temel hak ve özgürlükleri içeren Uluslararası Sözleşme hükümlerine ve gerekse Türk Ceza Kanunun 2. maddesinde düzenlenen kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz, kanunlarda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz kuralına da aykırıdır.
Bu yasal durum karşısında hükümlünün, 31.12.2008 tarihinden itibaren zımni olarak yürürlükten kaldırılan ve yerine yeni hüküm konulmaması nedeni ile cezasız bırakılan karşılıksız çek keşide etmek eyleminden dolayı cezalandırıldığı, hükümlü müdafiinin yaptığı itirazın hukuka uygun olmayan mülahazalarla red edildiği, itirazın yasal ve yerinde olduğu anlaşılmakla, 5275 Sayılı Yasanın 101/3 madde ve fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak ve hükümlünün telafisi mümkün olmayan zararlara uğramasını engellemek amacı ile 5275 Sayılı Yasanın 98/1-3 maddesi gereğince mahkumiyet hükmünün yorumunda ve çektirilecek cezanın hesabında açıklanan nedenlerle duraksama olduğundan 3167 Sayılı Yasada yeni bir düzenleme yapılana ya da 3167 Sayılı Yasanın 16/1 maddesinin açıkça yürürlükten kaldırılması anına kadar infazın ertelenmesine, yasa koyucunun yeni bir düzenleme yapması halinde hükümlünün durumunun yeniden mahkemesince ele alınarak değerlendirilmesi için itirazın kabülü ile hükümlüye Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesinin 31.07.2007 tarih ve 2007/299 esas 2007/590 karar sayılı ilamı ile verilen adli para cezasının infazının durdurulmasına karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Hükümlü H.S.S.  müdafiinin yapmış olduğu İTİRAZIN KABÜLÜNE,
2-Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesinin 04.02.2009 tarih ve 2007/299 esas 2007/590 karar sayılı EK KARARININ KALDIRILMASINA
3-Sanık hakkında Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesinin 31.07.2007 tarih ve 2007/299 esas 2007/590 karar sayılı ilamı ile verilen 26000TL adli para cezasının İNFAZININ DURDURULMASINA,
4-Kararın bir örneğinin gereğinin yerine getirilmesi için Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine,
Dosyanın Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesine iadesine,
Karardan bir örneğin hükümlü vekiline TEBLİĞİNE ,
Dair; 5275 Sayılı Yasanın 101/3 ve CMK nun 271/4 madde ve fıkrası gereğince incelenen dosya üzerinde oybirliğiyle ve kesin olarak karar verildi..16.03.2009.
Önerdiğim yazılar

65 responses to “Karşılıksız Çek Beraat Kararı : SAKARYA 1. AĞIR CEZA MAHKEMESİ, DEĞİŞİK İŞ KARAR, DEĞİŞİK İŞ NO : 2009/247, 16-mart-2009

  1. bu dilekçe örneğini nasıl teğmin edebiliriz cevaplarsanız sevinirim …

  2. evet oğuz arkadaş ya sağol 3 ay boş kaldım korkudan anadoluya cıkamadıkkı hertarafta gbt var dıye mecburen duşuk maaşa razı olduk ALLAHA YUZUME BAKTIDA bu parayada bu ortamda razıyım kader işte nerelerden nerelere geldık hastaneye notere gıdemıyorsun taksı kullanamıyorsun mınıbuse bınemıyorsun otelde kalamıyorsun evıne gıdemıyorsun hayatmı bu

  3. sayın ipek ,aihm ne başvurmak için bir yol daha var.o da yargılanma süreci 5 yılı geçmişse şayet, bu makul yargılanma süreci dışında bir süre olduğu için iç hukuktaki tüm yollar tüketilmese de aihm ne başvurulabiliyor.can atak arkadaş ne güzel en azından 3000 tl maaş alıp çorbayı kaynatabiliyorsun.haline sonsuz şükretmelisin.

  4. ne hallere duştuk ya insanın duzenı nasıl bozuluyor ruyamda gorsem ınanmazdımmmm şimdıde aftır veua duzenlemedır dıye beklıyoruz ailemızden uzak cocuğumun sesını telefonda duyarak yakalanma tehlıkesıyle cıddı müesseselerde iş bakamıyorsun 6000 tl aylıktan 3000 tly kadar düşüş olacak işmı ya en kotusu aıleden cocuğundan uzaklaşmak

  5. tek on arkadaş hep beraber gıdelım tek kışı yapsa ne olacak gazete tek punto yazar kocaelınde 2 kışı ıntıhar ettı haberın oldumu tek puntoyla gectıler onun için başbakan bır ılde 10000 kışı topluyor oooo cok kışı geldı denıyor bız 100000 kışıyız gıttığimız ili ele gecırırız o zaman bak neler oluyor aynı gun yargıtay acıklama yapıyormu yapmıyormu veya meclıs olağan ustu toplanıyormu toplanmıyormu

  6. günaydın ipek hanım
    insan hakları mahkemesine başvurmak için içerde başvurulacak tüm hukuk yollarının tükenmiş olması şartı aranıyor.
    o şartın ülkemizde yerine getirilebilmesi için tahmini insan ömrünün yeterli olmadığı biliniyor.
    ama torunlarınız mutlaka sonuçlandırır diye düşünüyorum 🙂

  7. arkadaşlar gunaydın mutluluk haberlerı bu gun sızın olsun

    insan hakları mahmemesıne nasıl basvurabılırım bılgınız varmı

  8. bıtse şu ızdırap kızımı cok ozledımmmmmmmm

  9. herkes mactamı kımse yok

  10. allah bu ( …….. )
    amin
    lütfen hepimiz yatmadan bu bedduayı okuyalım

  11. sakarya dakıler ınsan da benım esım nedır?ya da sakaryadakıler hakım savcı da buradakıler nedır?ben bu işi anlamadım?bırı bana anlatsın lütfen.dısardayız ozguruz ama acız.esım ne zaman cıkacak belli degıl.bırılerı duysun artık noluuuuuuuuuuuuuuur………….

  12. arkadaşlar bu sitede itiraz dilekçeleri sağ köşelerdeki yazılarda var sakaryanın ve bileçik aslli cezanın vermiş olduğu beraat kararlarının fotokopisinide koyun hakimler birbirlerinden cesaret alırlar.

  13. Merhaba
    Eskişehir 4.Asliye cezanın verdiği beraat ve infaz durdurma kararını nerede bulabilirim…Bilgisi olan var mı..Ayrıca Eskişehir Ağır Cezanın verdiği tahliye var mı?

  14. daha ne kadar yatacaklar bu insanlar af ne zaman çıkacak

  15. ARKADAŞLAR ÖNCELİKLE ALLAH HERKEZİN YARDIMCISI OLSUN BİLDİĞİM KADARIYLA BAŞBAKANLIĞA AİT TALEPLERİMİZİ İLETECEĞİMİZ BİR BİRİM VAR BURADAKİ MAİLLERİ SAYIN BAŞBAKANIMIZA VE KONUYLA İLGİLİ BAKANLARIMIZA MAİL ATAN OLURSA İNANIYORUMKİ EN KISA ZAMAN DA OLUMLU SONUÇLAR ALIRIZ .AYRICA BİRAZ SABIR VE BOL DUA EDELİM

  16. arkadaşlar bunlardan onemlisi

    hapisten kurtuluş yok

    ama AÇIK CEZA evi hakkımızda yok
    tecavüzcü

    katil

    ağır ceza işleyenler dahi alıyor

    açık ceza evi hakkını cezasının 1/5 ini doldurduktan sonra

    ama eğer çek tutarınız 50.000 üstü ise sizin açık hakkınız olmuyor

    düşünsenize çekiniz 49.000 ise açık hakkınız var

    51.000 ise açık hakkınız yok

    bunun için birşeyler yapılması lazım

    böyle ayrımcılık olabilirmi

    bu konuya dikkat çekelim lütfen

    kapalı-açık cezaevleri arasında cok fark var

    çek suçlularını sonuna kadar eziyorlar

    neredeyse muebbet verecekler

  17. bence bu olay tamamen bankaların rantıyla ilgili. devlet bankalara ceza vermeyeceğine göre bu bilet ekmek parası peşinde koşan bizlere kesilecektir.sayın milletvekileri umarım sizde bizim gibi olursunuzda anlarsınız

  18. almadan vermek allaha mahsus alacağımı alamadım karşı taraf hapse girdi paramı yine alamadım şimdide benim için açılan davalar var yakında bende girerim kim kazandı şimdi alacaklımı borçlumu devletmi yasa yaparken neyi baz alıyolar bilen varmı

  19. sıkıldım bu denetım işinden pazar gunu tatılmı olur

  20. ya aranan kac kışı gıdelım toplu halde sakarya ya 100000 kışı varmıyız ferızlıdekı cezaevı zaten 1500 kışılı doluda hepimızı tutuklayacak hallerı yokkı tutuklanan arkadaşlarında mahsus tutuklanmasın dıye 1 ay ıcınde aramızda para toplayıp hapıs cezasını duşurelım

    • sevgili can atak,bence borcu az olan bir arkadaş ankarada görünür bir yerde on dakika eylem yapsın,biz aramızda para toplayıp ödeyelim borcunu çıksın,hepsinden daha çok ses getirir,sorun on gündede çözülür,olay bu kadar….

  21. Hiç boşuna ümitlenmeyin arkadaşlar yeni yasa dahada ağır altından kalkılacak gibi değil ..paran mı yok hapis yat olay bu kadar basit af maf hepsi hikaye adli para cezası eşittir=ya öde yada hapis olay budur arkadaşalar kaçak olmaya devam para kazanmak için özgür olmalıyız..devletten bişey beklemiyorum keşke başka bi ülkede ticaret yapsaydım hem borçluya hem alacaklıya adil bi düzen var üçüncü dünya ülkelerinde bile durum böyle..

  22. BU AF CIKMAYACAK HIC BEKLEMEYIN BEYOĞLU DILEKCEME RED VERDI TUM UMUDUM BITTI BARI GECICI OLARAK INFAZLARI DURDURSALAR

  23. arkadaşlar biliyormusunuz karşılıksız çeklerden dolayı işlerini kaybetenlerden dolayı devletin vergi kaybı istihdam kaybı ne kadardır acaba!!??

    • karşılıksız çeklerden dolayı verilen “para cezası ” ne kadardır ?

      • o da doğru günü kurtarma çabasında olan küçük hesaplar.
        malesef …
        Birde arkadaşlar bir konuda daha dikkatinizi çekmek istiyorum.
        Bizler AF istemiyoruz , çalışıp borçlarımızı ödeyebilmek için dışarda olmak istiyoruz. Eğer biz bile buna af dersek, kamoyunda oluşak tepki ile hiç bir çıkar yol bulamayız.!!

  24. EŞİM TİCARETTEN DOLAYI MAĞDUR DURUMDA..İSTERMİYDİKKİ BÖYLE OLSUN ÇEKLERİMİZ KARŞILIKSIZ ÇIKSIN..TİCARETTEN DOLAYI BORÇLU OLDUĞUM İNSANLAR BİZİM NERDE OLDUĞUMUZU NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORLAR GÖRÜŞÜYORUZ…ÇÜNKÜ BİZ KAÇMADIK ORTADAYIZ DÜRÜSTÜZ..AMA NE FAYDA SADECE ONLARIN BİLMESİ YETMİYOR 3.ŞAHISLARA GEÇEN ÇEKLERİMİZ (TEFECİLERE) NE OLACAK NASIL ANLATIRSINKİ ONLARA DERDİNİ BENİM ÇOCUĞUM VAR NASIL BAKARIM BEN ONA EŞİME BİŞEY OLURSA..ZATEN BORÇ BİTMİYORKİ HAPİS YATSANDA..E NE ANLADIMKİ BEN BU İŞTEN BENİ İÇERİ ALIRLARSA OLAN BORCUMUZU NASIL ÖDERİZ ZATEN PİYASADA İŞ YAPACAK DURUMDA DEĞİLİZKİ BORÇ ÖDEMEYE KALKSAK ONUDA BAŞARAMIYORUZ… YURT DIŞINDA FİRMALARA PARA DESTEĞİ YAPIP KALKINDIRIYORLAR TEKRAR BATARSA Bİ DAHA TİCARET YAPMASINI ENGELLİYORLAR (HAPİS GENE YOK) .BİZ BU KADAR BU DEVLET İÇİN DEĞERSİZMİŞİZ DEMEKKİ…Bİ DAHA ZATEN FİRMA AÇIP TİCARET YAPMAK MI SİTTİN SENE OLMAZ..AĞZIMIZ YANDI BİZ DÜRÜSTÇE Bİ İŞ YAPALIM DEDİK OLMADI…DEVLETİMİZİN YÜCE ADALETİNE GÜVENİYORUM UMARIM BİZİ BU İŞTEN KURTARIRLAR…ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN..
    TANIDIK Bİ ÖRMECİMİZ BATTI ADAMIN YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİ VARDI HAPSE GİRDİ VE ÇIKMASINA 2 AY KALA DAYANAMADI KALP KRİZİNDEN GİTTİ ÇOCUKLARI ORTADAYDI ŞİMDİ DAHADA ORTADA KALDI NE YAPACAK O AİLE..BİZ TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLİZ.ADAM ÖLDÜRMEDİK.HIRSIZLIK YAPMADIK.BİZ SADECE TİCARET YAPMAYA ÇALIŞTIK.. :((((

  25. mustafa kardeş nereye nasıl yürüyeceğiz… birçoğumuzun araması var . şahsen benim aramam tutuklamam var 2 senedir kaçarım . yürümekle olmaz medyaya baskı yapılmalı . bu adaletsizlik bu şekilde devam etmez bir yerde beraat bir de yerde cezaya devam çözülecektir allahın izniyle.umudunuzu kaybetmeyin çünkü ALLAH tan umut kesilmez vede kesilmemeli… sadece şuan yapabileceğimiz en güzel ve doğru şey medyaya baskı.. atalım mailleri .. allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun..

  26. son olarak bir şey daha eklemek istiyorum bunu her girdiğiniz sitede yazarsanız istediğimiz sayıya hemen ulaşırız sonuş alırız. Gazamız mübarek olsun

  27. arkadaşlar merabalar öncelikle allah hepimizin yardımcısı olsun.
    Hem borçluların hemde alacaklıların çünkü bu durum bir döngüdür bugün alacaklı olan yarın borçlu olabiliyor.
    Ben bir öneride bulunmak istiyorum ,
    birşekilde sesimizi medyada duyurmamız lazım ben bugün kanald habere mail attım eğer buradaki herkes bir şekilde buna destek verirsse birşeyler olabilir. Unutmayın hak verilmez alınır .
    Eğer birlikte olursak güçlü oluruz. Bugün 1 – 1,5 milyon karşılıksız çekten bahsediliyor son ay için bu sayı çok önemli birlikte olup gücümüzü kullanırsak bir düzenleme olabilir. İktidarı biz oraya getirdik ve bizi yok saymalarına artık dur demeliyiz

    • insan hakları örgütleri sokaklarda dolaşıp taş atanları koruyacağına

      gelsin ticaret odalarına bizi görsün

  28. Sevgili arkadaşlar buralarda hislerimizi fikirlerimizi paylaşmak edilinen bilgileri paylaşmakçözüm aramak için hepimiz bir gayret içindeyiz. Hiç şüphem yok ama sanırım sadece buralarda yazışarak vakit kaybediyoruz. Bu sorunu bir an önce medyaya taşımalıyız. Tv kanallarına mail atarak gazetelere mail atarak konuyu gündeme getirmeliyiz. Adalet olmasını isteyen her defasında hukuk devleti olmalıyız diyen hükümet devlet iş biz mağdurlara gelince neden hukuku adaleti unutuyor. Kanun maddeleri birine farklı birine farklı uygulanmasıylamı hukuk devleti olunacak.sakaryada 25 beraat kararı , tarsusta şişlide verilen beraat kararları niye herkese uygulanmıyor hakimlerde bu durumun farkında ama bajkanlığın yargıtayın isteği üzerine beraat kararı veremiyorlar.takip ediyorsanız 500-1000 kişi birlik olup medyaya milletvekillerine baskı yaparak bedelli askerliği gündeme getirmeye çalışıyorlar.silahlı kuvvetlerin bedelli askerlik düşünmüyoruz açıklamalarını defalarca yapmalarına rağmen. Bizde kamuoyu oluşturmalıyız vede medyaya ulaşarak gündeme taşımalıyız. Bizlerin sayı sı milyonlara ulaşıyor. Tamam kanunda düzenlemeler yapsınlar ama kanun daki boşluktan hepimizin yararlanması sağlanmalı ve kanun yürürlüğe girmeden önceki davaların düşmesi cezaların kalkması gerkiyor. Kanundan sonrasına uygulansın yeni düzenleme. Zaten hepimizin hayatı kaymış bundan sonra ne ticaret yapabiliriz nede çek imzalarız. Sadece derdimiz karnımızı doyurmak . hepimiz bu düzenleme ile ailerelerimizi toparlayıp çocuklarımızı anne babasız bırakmayıp hayata bir yerden başlamak dileğimiz. Hukuk devleti olacaksak kanun herkese uygulanmalı. Sonuçta ne teröristiz ne katil. Bu tür suçlarda bile infaz indirimi var ama hasbelkader çek kullanıpta ödemediysen yandın. Hiçbir indirim yok . hayatın kaymış demektir. ALLAH onumuzu hayır etsin. Arkadaşlar vakit kaybetmeden görsel ve yazılı medyayı bir an önce mail bombardımanına tutalım . haydi zaman yok .. ALLAH HEPİMİZİN YAR VE YARDIMCISI OLSUN..

  29. ben ticaretle urastım zarar ettim 120 yaprak çek kulandım
    110 yaprak ödedim bitirdim son 10 yaprakta takıldım ve şimdi hapis cezam çıktı yüce adalete soruyom adaletse 4 çocugum var kim bakacak suça teşvik olsa gerek ya kaçıcam yada bir yerleri soymam gerekecek bu ddevlet bumu adalet böylemi tahsil edilecek utanıyorum sizden ve yuhh diyorum

    • geçmiş olsun dostum.

      Borcunu ödemeyen kişilerin devlete borcu kadar para cezası ödemesi yeterince anlamsız …

      tepkilerimize ve sesimizi duyurmaya devam edelim.

  30. bırakın şu insanları bırakında para kazanıp ödesinler borçlarını

  31. DAG FARE DOGURUYOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Arkadaslar hazirlanan 11 maddelik yeni cek yasasi eskisinden daha agir ve hapislik cezasi kalkmiyor sizlere soruyorum parasi olan borclu cekin karsiligini yatirir adli para cezasi verilecekmis yatirmayan hapse girecekmis 11 maddelik yeni cek yasasini hazirlayanlara soruyorum.

    isyeri kapanmis evi fabrikasi arabasi gayri menkuleri iflasdan yok pahasina yuzde 60 degerde satiliyor. ceki donen is veren nerden bulsun nakit parayi ki ceklerin karsiligini yatirsin soruyorum sizlere kanun hazirlamak kolay yasada goreyim o zaman 11 maddeye bir fikra daha ekleyin isverenin mali mulku yok opahasina satiliyor ise iflasdan satisdan alinan paranin bir kismi ile cekleri odensin isveren itibarini isini fabrikasini evini arabasini kaybedecek birde hapis yatmasin saygilarimlaa…

    • Yeni çek yasası tasarısı, yapısal bir değişiklik öngörmüyor. Eski yasanın, yeni TCK ‘a uyarlanmasıdır.

      Ceza tutarı, çek bedeli kadar olduğu sürece bir şey değişmemiş olacaktır.

  32. yeni bir bilgi….YARGITAY 7. Ceza Dairesi 2006/16811 Esas-2009/2220 Karar sayılı ve 11/02/2009 tarihli Yargıtay içtihat Kararı
    3167 sayılı Yasa’nın 16/1. maddesine göre CEZA VERİLEMEZ.

    GEREKÇE:
    5252 Sayılı Kanunun geçici birinci maddesi ile TCK’nın 2′ inci maddesi ve 01.01.2009 tarihinde yürürlüğe giren 5’inci maddesi birlikte değerlendirildiğinde; 556 Sayılı KHK’nın suç tanımlayan hükümlerinin tümüyle zımni olarak ilga edildiğinin (örtülü olarak yürürlükten kaldırıldığının) kabulü gerekmektedir. Bu hukuki değerlendirmeye göre atılı eylem 556 Sayılı KHK hükümleri kapsamında suç oluşturmayacaktır..

    MADDE 1. – (1) Bu Kanunun amacı, 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlüğe konulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
    Kapsam
    MADDE 2. – (1) Bu Kanun, diğer kanunlarda, yürürlükten kaldırılan 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununa yapılan yollamaları, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kaldırılan hükümleri ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanması için diğer kanunlarda yapılan değişiklikleri, yürürlüğe girmesinden önce işlenmiş suçlar hakkında ne suretle hüküm kurulacağına ve kesinleşmiş cezaların nasıl infaz edileceğine ilişkin hükümleri kapsar.

    Ağır para cezasının dönüştürülmesi
    MADDE 5. – (1) Özel ceza kanunları ile ceza içeren kanunlarda öngörülen “ağır para” cezaları, “adli para” cezasına dönüştürülmüştür.
    (2) Bu kanunlarda Türk Ceza Kanununda belirlenen cezalar sistemine uygun değişiklik yapılıncaya kadar, birinci fıkrada belirtilen kanunlarda alt ve üst sınırlarından birisi veya bunlardan her ikisi gösterilmemiş olmakla birlikte, alt veya üst sınırlar arasında uygulama yapılmasını gerektirir nitelikteki adli para cezalarında cezanın alt sınırı dörtyüzellimilyon, üst sınırı yüzmilyar Türk Lirası olarak uygulanır. Bu fıkra hükümleri, nispî nitelikteki adli para cezaları hakkında uygulanmaz.

    3167 sayılı yasa nın 16 /1 aşagıda yazılı olan
    KARŞILIKSIZ ÇEK

    MADDE 16 – İbraz süresi içinde veya üzerinde yazılı keşide tarihinden önce, 4 üncü maddeye göre ibraz edildiğinde, yeterli karşılığı bulunmaması sebebiyle kısmen de olsa ödenmeyen çeki keşide eden kişiler bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Mahkeme ayrıca işlenen suçun mahiyetine göre bir yıl ile beş yıl arasında belirleyeceği bir müddet için failin bankalarda çek hesabı açmasının ve çek keşide etmesinin yasaklanmasına karar verir. Yasaklama kararı bütün bankalara duyurulmak üzere T.C. Merkez Bankasına bildirilir.

    • Bu kararıda itiraz kaynakcalarına koymak gerekiyor. Ceza Daireleri farklı olduğu için emsal olmaz.

      Fakat yorum doğrudur.

      Benzer yorumda 10. Ceza Dairesinden gelecektir .

    • bu 16.madde eski. fakat yaklaşım doğrudur.

  33. yeni bir bilgi….YARGITAY 7. Ceza Dairesi 2006/16811 Esas-2009/2220 Karar sayılı ve 11/02/2009 tarihli Yargıtay içtihat Kararı
    3167 sayılı Yasa’nın 16/1. maddesine göre CEZA VERİLEMEZ.

    GEREKÇE:
    5252 Sayılı Kanunun geçici birinci maddesi ile TCK’nın 2′ inci maddesi ve 01.01.2009 tarihinde yürürlüğe giren 5’inci maddesi birlikte değerlendirildiğinde; 556 Sayılı KHK’nın suç tanımlayan hükümlerinin tümüyle zımni olarak ilga edildiğinin (örtülü olarak yürürlükten kaldırıldığının) kabulü gerekmektedir. Bu hukuki değerlendirmeye göre atılı eylem 556 Sayılı KHK hükümleri kapsamında suç oluşturmayacaktır..

    • çek yasası ile ilgili olarak benzer karar, aynı nedenlerle verilecektir. bu açıkdır.

      çek yasasının beklendiğine inanıyorum.

  34. sayın e.e bu bozmaların içeriği hakkında bilginiz varmı, ayrıca geliş tarihi ocak ayı olmasına karşın bu kdara kısa sürede bakmaları biraz şaşırttı beni, milletin dosyası 2-3 yılda gelmiyor çünkü.

  35. Daire Adı: 10. Ceza Dairesi
    Esas No: 2009/7
    Geliş Tarihi: 05/01/2009
    Mahkemesi: Köyceğiz Sulh Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2008/82
    Mahkeme Karar No: 2008/141
    Mahkeme Karar Tarihi: 15/05/2008
    Dava Türü: Karşılıksız Çek Keşide Etme
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No: 2009/133
    Karar BOZMA
    Karar Tarihi 19/01/2009
    Kapatma Tarihi 03/02/2009

    Daire Adı: 10. Ceza Dairesi
    Esas No: 2009/9
    Geliş Tarihi: 05/01/2009
    Mahkemesi: Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2008/903
    Mahkeme Karar No: 2008/903
    Mahkeme Karar Tarihi: 14/07/2008
    Dava Türü: Karşılıksız Çek Keşide Etme
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No: 2009/135
    Karar BOZMA
    Karar Tarihi 19/01/2009
    Kapatma Tarihi 03/02/2009

    Daire Adı: 10. Ceza Dairesi
    Esas No: 2009/14
    Geliş Tarihi: 12/01/2009
    Mahkemesi: Korkuteli Asliye Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2005/153
    Mahkeme Karar No: 2006/97
    Mahkeme Karar Tarihi: 10/03/2006
    Dava Türü: Karşılıksız Çek Keşide Etme
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No: 2009/784
    Karar BOZMA
    Karar Tarihi 26/01/2009
    Kapatma Tarihi 12/02/2009

    Daire Adı: 10. Ceza Dairesi
    Esas No: 2009/18
    Geliş Tarihi: 12/01/2009
    Mahkemesi: Malatya 4. Asliye Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2006/291
    Mahkeme Karar No: 2007/539
    Mahkeme Karar Tarihi: 17/07/2007
    Dava Türü: Karşılıksız Çek Keşide Etme
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No: 2009/787
    Karar BOZMA
    Karar Tarihi 26/01/2009
    Kapatma Tarihi 03/02/2009

    • bu dosyalara başka yargıtay kaynaklarından ulaşılamadı.

      bilgisi olan arkadaşlar, paylaşabilirmisiniz ?

  36. bugün sakarya 2.asliye cezayı dosyamızdan dolayı aradım red veriyoruz dedi.Üstü beraat veriyor alt mahkemesi red.
    Bu ülkede insanlar çek ödeyemez duruma geldiyse bunun tek sorumlusu kriz yaratan hainlerdir, bunlarda idam edilmelidir.
    Terörist olsak şimdi pişmanım desek kurtulacaktık fakat bu millet için sanayicilik yaptık, katma değer ürettik, suçumuz bu işte.

    • Yeni bir düzenleme yapılmadan Yargıtay’dan bir karar çıkacağını sanmıyorum. Seçim sonrası beklenecektir.

  37. bende aynı fikirdeyim .her mahkeme farklıo kararşar verior. sonu ne olacak bilemiyorum .insanların umudu boşa çıkmasa bari..hapisteyken sanki borç ödeniyor….

  38. pekıı bu kararlar verılmısde ınsanlar neden hala ceza evınde bunu anlayamıyorum bu emsal bır karardır ve dıger davaların dusmesıne sebeb olacaktır tck da emsal vasa aynı sonucu vermek zorunda degılmı cıkarın bu ınsanları herkes perısan

    • Yeni çek yasası başbakanlığa gönderildi. Seçimlerden sonra meclisde onaylanması bekleniyor sanırım.

      Bu itiraza dayanan bir dosyanın yargıtaya gelmesi ve olumlu bir içtihat çıkması aylar sürebilir.

      Durumu anlamak zor, bekliyoruz ..

      iyi günler dilerim.

    • Arkadaşlar acele edin Sakarya 1. ağır ceza mahkemesinden tahliye kararları çıkıyor. Bir dilekçe ve emsal kararlar ile bu iş tamam. İçerideki adam borçlu adam dışarı çıkacak çalışacak ki borcunu ödesin. Hakimlerin bile çoğu aynı kanaatte. Ama tedirginlikte var hakimlerde kalem deki müdürler biz red veriyoruz diyor ama ağır ceza tahliye veriyor. Hepsi yeni yasayı bekliyor. Yakınları cezaevinde olanlar elinizi çabuk tutun dediğim gibi bir dilekçe ve emsal kararlar.

      • arkadaşım bu dilekçeyi bizmi veriyoruz yoksa içerdeki yakınımızmı verecek.bişey farkedermi bu konulardan pek anlamıyorum ama durumumuz aynı örnekteki gibi ayrıntılı cevap lütfen

      • ya sakaryada tahlıyeler tuzel kışılıklermı yoksa gercek kışılermı bılıyorsunuz daha once bazı mahkemeler hem cekı ımzalayana hemde cekın sahıbıne ceza verıyordu bugun beyoğlu na gercek kışı olarak verdığim dılekceyı redettı tuzel kışılere af var dedıler bılen varmı sakaryayı

    • Eskişehir 4. Asliye ceza mahkemesi bugün itibariyle infazın durdurulmasına karar verdi arkadaşlar. Ne kadar çok zor durumda olan arkadaş varsa haber verelim, piyasadaki bu zor durum için kimse hapis yatmasın

      • Can kardeş, geçmiş olsun. Elinde karar varsa bizimle paylaşırmısın ?

      • ya arkadaşım eskışehırde infaz durdurma tuzel kışıyemı yoksa gercek kışıyemı verıldı bılıyorsunuz bazı mahkemeler daha once hem cekın sahıbıne hemde ımzalayana verıyordu acaba eskışehırde kımın ınfazı durdurulmuş bırde dılekceyı veren avukatın tlf veya ismını yazarmısın bılgı verırsen sevınırım

        • adalet ve hukuk istiyoruz. destek veriniz.

          —————————
          bir umudumuz sizdeydi sayın Kılıçdaroğlu.
          oysa son dönemde medyadaki demokrasi tartışmaları içinde hep sizi görmüştük,
          size bu tavrınızdan dolayı “gandi kemal” bile dedik
          umutlarımızı karartmayınız
          çek mağdurları ilginizi bekliyor

          insan haklarıyla insandır.

          insan hakları hemen şimdi

          Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU ; küresel ve yerel çıkar odaklarının baskısı ile ezilen çek mağdurları yardım istiyor. Çek Mağdurları sizi bekliyor.

          Çek Mağdurları, Burhan İŞCAN ve Av. Rahmi OFLUOĞLU sizi ziyaret ettiklerinde konu ile ilgilenme sözü vermiştiniz.

          Sözünüzü tutmanızı bekliyoruz.

          —————————————-
          Sayın Adalet Komisyonu üyeleri,

          Çağdaş bir çek yasası gerekmektedir.

          Durumu bilgilerinize sunarız.

          Ahmet İyimaya Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Ankara
          Hakkı Köylü Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, Kastamonu
          Mehmet Emin Ekmen Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Batman
          İlknur İnceöz Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Aksaray
          Ahmet Aydın , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Adıyaman
          Zekeriya Aslan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Afyonkarahisar
          Yılmaz Tunç , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bartın
          Mehmet Tunçak , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bursa
          Mehmet Salih Erdoğan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Denizli
          Celal Erbay , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Düzce
          Veysi Kaynak , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kahramanmaraş
          Ali Öztürk , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
          İhsan Koca , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Malatya
          Mustafa Hamarat , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Ordu
          Yahya Akman , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Şanlıurfa
          Halil Ünlütepe , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Afyonkarahisar
          Turgut Dibek , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Kırklareli
          Ali Rıza Öztürk , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Mersin
          Rahmi Güner , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Ordu
          Ali İhsan Köktürk , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Zonguldak
          Hamit Geylani , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Hakkari
          Osman Ertuğrul , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Aksaray
          Metin Çobanoğlu , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kırşehir
          Rıdvan Yalçın , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Ordu

          ———————————————–
          Sayın Anayasa Komisyonu üyeleri, sizlerden çağdaş bir çek yasası için çalışmalarınıza devam etmenizi rica ediyoruz.,

          Burhan Kuzu Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
          Güldal Akşit Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
          Ayşe Nur Bahçekapılı Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
          Ayhan Sefer Üstün Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Sakarya
          Mehmet Daniş , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Çanakkale
          Mahmut Durdu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Gaziantep
          Hacı Hasan Sönmez , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Giresun
          Haydar Kemal Kurt , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Isparta
          Mevlüt Akgün , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Karaman
          Hasan Kara , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kilis
          Hüsnü Tuna , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
          İsmail Bilen , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Manisa
          Enver Yılmaz , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Ordu
          Suat Kılıç , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Samsun
          Mustafa Çetin , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Uşak
          Atila Emek , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Antalya
          Mehmet Ali Özpolat , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul
          Atilla Kart , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Konya
          Şahin Mengü , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Manisa
          İsa Gök , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Mersin
          Aysel Tuğluk , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Diyarbakır
          Süleyman Nevzat Korkmaz , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Isparta
          Faruk Bal , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Konya
          Behiç Çelik , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Mersin

          ————————————————

          Sayın İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri,

          çek yasası nedeniyle insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Çek yasasına katkılarınızı bekliyoruz.

          Mehmet Zafer Üskül Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Mersin
          Halide İncekara Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
          Mehmet Ekici Başkanvekili , Milliyetci Hareket Partisi, Yozgat
          Abdurrahman Kurt Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Diyarbakır
          Ayşe Jale Ağırbaş Katip DSP İstanbul
          Ahmet Koca , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Afyonkarahisar
          Kazim Ataoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bingöl
          Mehmet Ocakden , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bursa
          Murat Yıldırım , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Çorum
          Mithat Ekici , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Denizli
          Mustafa Ataş , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
          Erdal Kalkan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İzmir
          Fatih Arıkan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kahramanmaraş
          Ahmet Gökhan Sarıçam , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kırklareli
          Kerim Özkul , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
          Cemal Yılmaz Demir , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Samsun
          Ali Rıza Ertemür , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Denizli
          Çetin Soysal , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul
          Ahmet Ersin , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir
          Malik Ecder Özdemir , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Sivas
          Akın Birdal , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Diyarbakır
          Şenol Bal , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, İzmir
          Gürcan Dağdaş , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kars

          ————————————————-

          Sayın Sanayi ve Ticaret komisyonu üyeleri,

          Türk Ticaret hayatı çek yasası aksaması nedeniyle darbe almaktadır. Bir hukuk depremi yaşanmaktadır.

          Soner Aksoy Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Kütahya
          Hasan Angı Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
          Mahmut Mücahit Fındıklı Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Malatya
          Osman Coşkun Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Yozgat
          Ahmet Edip Uğur , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Balıkesir
          Kutbettin Arzu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Diyarbakır
          Metin Kaşıkoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Düzce
          İbrahim Halil Mazıcıoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Gaziantep
          İsmail Katmerci , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İzmir
          Eyüp Ayar , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kocaeli
          Bayram Ali Bayramoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Rize
          Hasan Ali Çelik , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Sakarya
          Afif Demirkıran , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Siirt
          Mustafa Cumur , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Trabzon
          Kayhan Türkmenoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Van
          Fazlı Erdoğan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Zonguldak
          Tacidar Seyhan , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Adana
          Hüsnü Çöllü , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Antalya
          Ergün Aydoğan , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Balıkesir
          Mehmet Ali Susam , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir
          Mehmet Şevki Kulkuloğlu , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Kayseri
          Mehmet Nezir Karabaş , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Bitlis
          Yılmaz Tankut , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Adana
          Cemaleddin Uslu , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Edirne
          Alim Işık , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kütahya

          ********

          Kemal KILIÇDAROĞLU, Sadullah ERGİN, Zafer ÇAĞLAYAN ve Ayşe ARMAN için açık mektup kampanyamıza destek veriniz. Çek yasası nedeniyle yaşanan insan hakları ihlallerinin durdurulmasını talep ediyoruz.

          ****

          Yaşasın tam bağımsız ve adil Türk Yargısı !
          Yaşasın tam bağımsız Türkiye !
          Yaşasın demokrasinin bekçisi, bağımsız Türkiye Büyük Millet Meclisi !

          insan haklarıyla insandır. İnsan hakları hemen şimdi !

          ***

          Bu bir “sivil direniş” dir. TC Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden doğan haklarımızın, örgütlü olarak kullanılmasından ibaretdir.
          Bu bir “yurttaş hareketi” dir. Benzerleri Türk tarihinde yaşanmıştır : Tramvaycılar grevi, İpek işcileri grevi, Paşabahçe grevi, Askeri mahkemelere direnen anneler, Bergama köylüleri direnişi

Yorum yaparak destek olabilirsiniz