İnsan Hakları Gündemi Derneği’nin AİHM’nin “Bergama’daki Siyanürlü Altın Madeni” ile ilgili verdiği karara ilişkin


 

İnsan Hakları Gündemi Derneği’nin
AİHM’nin “Bergama’daki  Siyanürlü Altın Madeni” ile ilgili verdiği karara ilişkin
Basına ve Kamuoyuna Yönelik Açıklamasıdır.
YETTİ GARİ!

 

 

Madde.6- Adil Yargılanma Hakkı
1. Herkes, gerek medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili anlaşmazlıkların çözümlenmesi, gerek kendisine yöneltilen herhangi bir suçlamanın karara bağlanması konusunda, kanunla kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde adil ve açık olarak görülmesini istemek hakkına sahiptir. Hüküm açık celsede verilir, ancak, demokratik bir toplumda genel ahlak, kamu düzeni ve milli güvenlik yararı veya küçüklerin korunması veya davaya taraf olanların özel hayatlarının gizli tutulması gerektirdiğinde veya davanın açık celsede görülmesinin adaletin selametine zarar verebileceği bazı özel durumlarda, mahkemenin zorunlu göreceği ölçüde, duruşmalar dava süresince tamamen veya kısmen basına ve dinleyicilere kapalı olarak sürdürülebilir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

(insan haklarının ve temel özgürlüklerininin korunmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesi)

YETTİ GARİ!

Madde:8- Özel ve Aile Yaşamına Saygı Hakkı
Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.
Bu hakkın kullanılmasına bir kamu otoritesi tarafından müdahale, demokratik bir toplumda ancak ulusal güvenlik, kamu güvenliği, ülkenin ekonomik refahı, dirlik ve düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için gerekli olan ölçüde ve kanunla öngörülmüş olmak şartıyla söz konusu olabilir.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

(insan haklarının ve temel özgürlüklerininin korunmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesi)

Çok kültür,

Çok basın,

Çok bilimsel çalışmalar,

Çok yurtsever bilim adamları ve kadınları,

Çok eymeler,

Çok film, çok konser

Çok hakimler,

Çok kadın ve adam, çok çocuk

Çok zeytin, çok kuduz böceği

ÇOK YURTTAŞ………………..

Dedik, dediler.

(Av. Senih ÖZAY-Kurdun, kuşun, çiçeğin, börtü böceğin avukatı-Bergama’da Bir Yurttaş Hareketi)

Siyanürlü yöntemle altın madenciliği, Bergamalıların gündemine 1989’da girdi. Alman, Kanada ve Avustralyalı ortaklardan oluşan Norman-dy Eurogold Madencilik A.Ş., Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler Sanayi ve Tic. A.Ş’ den devraldığı arama ruhsatıyla, Bergama yakınlarındaki Ovacık Köyü ile Çamköy arasında altın buldu ve siyanür yöntemiyle altın çıkarmaya başladı.  Bergama halkı, 1989 yılından beri eşi benzeri az rastlanan bir yurttaş hareketi başlattı ve aradan geçen 15 yıla rağmen yılmadan duraksamadan mücadele etti. Bergamalılar 15 yıl boyunca köprülere çıktılar, çıplak yürüyüşler gerçekleştirdiler, referandum yaparak “hayır” deyip, seçimleri boykot ettiler. Bergama hareketinin sözcüsü Oktay Konyar’ın deyişiyle, tüm bu süre zarfında  Bergamalıların “saçları ağardı”, “Hopdediks” lakaplı Bayram Kuzu gibi semboller hayata veda etti. Ama onlar bıkmadı, usanmadı, mücadele etti.

Bergamalı köylülerin hukuk mücadelesi ise, 1994’te başladı. 654 köylü, siyanür yöntemiyle altın madenciliğine izin veren ÇED raporunun iptali için dava açtı. Danıştay 1997 yılında madende “kamu yararı” bulunmadığı kararına vardı ama şirket faaliyetini sürdürdü, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve bakanlar tazminata mahkûm oldu. Maden, 2000 yılında, Bülent Ecevit’in Başbakanlığı döneminde verilen Başbakanlık izniyle işletildi. İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin iznin iptali için verdiği karar ise Başbakanlığın başvurusu üzerine Danıştay Nöbetçi Dairesi tarafından durduruldu. Yeniden Danıştay’a getirilen dosyadan 33 ay haber çıkmazken 1998’de eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın ve 10 köylü, AİHM’ye başvurdu.  Şu an maden mühürlü ve AİHM 10.11.2004 tarihinde oybirliği ile verdiği kararla Bergamalı başvurucuları haklı buldu. AİHM’ye göre Bergama’da yaşananlar;

–          Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Adil Yargılanma Hakkını koruyan 6.1, ve yine

–          Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Özel ve Aile Yaşamına Saygı Hakkını koruyan 8. maddesinin ihlalidir.

AİHM bu karara bağlı olarak,  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6.1 ve  8. maddelerinin, sözleşmenin yaşam hakkını koruyan 2. maddesi ve etkili bir hukuki yola başvurma hakkını savunan 13. maddesiyle benzer nitelikler taşıdığını, bu yüzden sözleşmenin 2. ve 13. maddelerinin ihlaline ilişkin ayrı bir incelemenin gerekli olmadığına karar vermiştir.  Bu vesileyle, İnsan Hakları Gündemi Derneği olarak, başta Bergamalı başvurucular;

Sefa Taşkın, Hasan Geniş, Günseli Karacaoğlu, Tahsin Sezer, M. Ali Karacaoglu, Muhterem Doğrul, İzzet Öçkan, İbrahim Dağ, Ali Duran ve Sezer Umaç’ı gösterdikleri medeni cesaretten dolayı kutluyor, ve;

Başta Av. Senih ÖZAY, Av. Noyan ÖZKAN ve Av. Mehmet Nur TERZİ olmak üzere bu davaya katkıda bulunan tüm hukukçuları gösterdikleri performanstan ötürü tebrik ediyoruz.

Umarız, AİHM tarafından verilen bu karar, hem Bergama’da hem de Türkiye’de insan haklarının korunması için diğer davalarda bir emsal teşkil eder ve uygulanır. Ve yine,

Umarız ki Yetmiştir Gari!

İnsan Hakları Gündemi Derneği

 

4 responses to “İnsan Hakları Gündemi Derneği’nin AİHM’nin “Bergama’daki Siyanürlü Altın Madeni” ile ilgili verdiği karara ilişkin

  1. Adalet Bakanı Sadullah Ergin: Yargı Bağımsızlığının Güçlendirilmesi için Adalet Bakanlığı Pek Çok Yetkisinden Vazgeçti

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘Yargı Reformu’ndaki Yeniliklerin Uluslar Arası Referans Belgeler ve Ülke Örnekleri İncelenerek Yapıldığını Söyledi.

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘Yargı Reformu’ndaki yeniliklerin uluslar arası referans belgeler ve ülke örnekleri incelenerek yapıldığını söyledi.
    Ergin, Adalet Bakanlığı’nın bugün kendisinde olan pek çok yetkisinden yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi adı altında vazgeçtiğinin görüleceğini dile getirdi. Ergin, “Bu yaklaşım dahi bizim yargı reformuna bugüne değil geleceği planlayarak baktığımızı buralara sadece kendi açımızdan değil yargının sağlıklı işlemesini düşünerek yaklaştığımızı göstermektedir.” dedi.

    Bakan Ergin, Hayat ve Hukuk Derneği tarafından düzenlenen Yargı Reformu Sempozyumu’na katıldı. Reformla getirilen TBMM’nin, yargı mensubu olmayanlar arasından Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na Seçim yapmasını değerlendiren Ergin, Adalet Bakanı ile Müsteşar’ın kurulda bulunmasının ve ilk derece mahkemelerde görev yapan hakim ve savcıların görev yapmasının uluslar arası referans belgeler ve ülke örneklerinin incelenerek koyulduğunu söyledi. Adalet Bakanı’nın Kurul’da bulunması konusunda ülkelerin tercihlerine göre farklılıklar bulunduğunu ifade eden Ergin, “Adalet Bakanı’nın HSYK ile millet arasında köprü rolü üstlenmesi açısından bulunmasını öngördük. Hesap verilebilirlik açısından bulunmasını istedik. Adalet Bakanı müsteşarının ise bakanlık bürokrasisinin üst yöneticisi olması, kurul ile ilişkileri yürütmesi amacıyla bulunmasını gerekli gördük. Bu öngörüler tartışılacak.” diye konuştu.

    Bakan Ergin, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’unda ilk derece hakim ve savcıların temsili, Parlamento’nun yargı mensupları dışından üye seçmesi, verdiği kararlara karşı etkili bir başvuru yolu, bağımsız bütçe ve sekretarya uygulamalarının referans belgelerde ve ülkelerde ortak nokta olduğunu dile getirdi.

    Ergin, “Bundan sonra yargı camiası olarak yapılanları değil yapılacakları konuşacağımızın vaktinin geldiğini düşünüyorum. Reformdaki hedefleri sizlerin katkılarıyla yargı reformu eylem planı sürelerinde gerçekleştireceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu. (CİHAN) (Cihan Haber Ajansı) 24.10.2009

  2. Eylem ve karşı duruş dönemsel ya da boş vakitte yapılacak bir etkinlik değildir. Bergamalıların duruşu bunun en güzel örneği. İstenilen alınana dek canla başla…
    Ayrıca izin veren ve yürütmeyi devam ettiren siyasi oluşumlarda dikkate alındığında, son günlerdeki ağustos eylemimiz için adı geçen siyasi kimliklere gösterilen tepkiler bir daha düşünülmeli. Önemli olan kimlik değil yanımızda durulması ve bu duruşun bize maksimum faydayı sağlamasıdır.

    • direniş kutsaldır.

      —————————
      bir umudumuz sizdeydi sayın Kılıçdaroğlu.
      oysa son dönemde medyadaki demokrasi tartışmaları içinde hep sizi görmüştük,
      size bu tavrınızdan dolayı “gandi kemal” bile dedik
      umutlarımızı karartmayınız
      çek mağdurları ilginizi bekliyor

      insan haklarıyla insandır.

      insan hakları hemen şimdi

      Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU ; küresel ve yerel çıkar odaklarının baskısı ile ezilen çek mağdurları yardım istiyor. Çek Mağdurları sizi bekliyor.

      Çek Mağdurları, Burhan İŞCAN ve Av. Rahmi OFLUOĞLU sizi ziyaret ettiklerinde konu ile ilgilenme sözü vermiştiniz.

      Sözünüzü tutmanızı bekliyoruz.

      —————————————-
      Sayın Adalet Komisyonu üyeleri,

      Çağdaş bir çek yasası gerekmektedir.

      Durumu bilgilerinize sunarız.

      Ahmet İyimaya Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Ankara
      Hakkı Köylü Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, Kastamonu
      Mehmet Emin Ekmen Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Batman
      İlknur İnceöz Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Aksaray
      Ahmet Aydın , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Adıyaman
      Zekeriya Aslan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Afyonkarahisar
      Yılmaz Tunç , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bartın
      Mehmet Tunçak , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bursa
      Mehmet Salih Erdoğan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Denizli
      Celal Erbay , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Düzce
      Veysi Kaynak , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kahramanmaraş
      Ali Öztürk , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
      İhsan Koca , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Malatya
      Mustafa Hamarat , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Ordu
      Yahya Akman , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Şanlıurfa
      Halil Ünlütepe , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Afyonkarahisar
      Turgut Dibek , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Kırklareli
      Ali Rıza Öztürk , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Mersin
      Rahmi Güner , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Ordu
      Ali İhsan Köktürk , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Zonguldak
      Hamit Geylani , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Hakkari
      Osman Ertuğrul , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Aksaray
      Metin Çobanoğlu , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kırşehir
      Rıdvan Yalçın , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Ordu

      ———————————————–
      Sayın Anayasa Komisyonu üyeleri, sizlerden çağdaş bir çek yasası için çalışmalarınıza devam etmenizi rica ediyoruz.,

      Burhan Kuzu Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
      Güldal Akşit Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
      Ayşe Nur Bahçekapılı Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
      Ayhan Sefer Üstün Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Sakarya
      Mehmet Daniş , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Çanakkale
      Mahmut Durdu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Gaziantep
      Hacı Hasan Sönmez , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Giresun
      Haydar Kemal Kurt , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Isparta
      Mevlüt Akgün , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Karaman
      Hasan Kara , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kilis
      Hüsnü Tuna , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
      İsmail Bilen , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Manisa
      Enver Yılmaz , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Ordu
      Suat Kılıç , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Samsun
      Mustafa Çetin , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Uşak
      Atila Emek , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Antalya
      Mehmet Ali Özpolat , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul
      Atilla Kart , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Konya
      Şahin Mengü , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Manisa
      İsa Gök , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Mersin
      Aysel Tuğluk , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Diyarbakır
      Süleyman Nevzat Korkmaz , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Isparta
      Faruk Bal , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Konya
      Behiç Çelik , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Mersin

      ————————————————

      Sayın İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri,

      çek yasası nedeniyle insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Çek yasasına katkılarınızı bekliyoruz.

      Mehmet Zafer Üskül Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Mersin
      Halide İncekara Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
      Mehmet Ekici Başkanvekili , Milliyetci Hareket Partisi, Yozgat
      Abdurrahman Kurt Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Diyarbakır
      Ayşe Jale Ağırbaş Katip DSP İstanbul
      Ahmet Koca , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Afyonkarahisar
      Kazim Ataoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bingöl
      Mehmet Ocakden , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bursa
      Murat Yıldırım , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Çorum
      Mithat Ekici , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Denizli
      Mustafa Ataş , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İstanbul
      Erdal Kalkan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İzmir
      Fatih Arıkan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kahramanmaraş
      Ahmet Gökhan Sarıçam , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kırklareli
      Kerim Özkul , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
      Cemal Yılmaz Demir , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Samsun
      Ali Rıza Ertemür , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Denizli
      Çetin Soysal , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul
      Ahmet Ersin , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir
      Malik Ecder Özdemir , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Sivas
      Akın Birdal , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Diyarbakır
      Şenol Bal , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, İzmir
      Gürcan Dağdaş , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kars

      ————————————————-

      Sayın Sanayi ve Ticaret komisyonu üyeleri,

      Türk Ticaret hayatı çek yasası aksaması nedeniyle darbe almaktadır. Bir hukuk depremi yaşanmaktadır.

      Soner Aksoy Başkan , Adalet ve Kalkınma Partisi, Kütahya
      Hasan Angı Başkanvekili , Adalet ve Kalkınma Partisi, Konya
      Mahmut Mücahit Fındıklı Sözcü , Adalet ve Kalkınma Partisi, Malatya
      Osman Coşkun Katip , Adalet ve Kalkınma Partisi, Yozgat
      Ahmet Edip Uğur , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Balıkesir
      Kutbettin Arzu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Diyarbakır
      Metin Kaşıkoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Düzce
      İbrahim Halil Mazıcıoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Gaziantep
      İsmail Katmerci , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, İzmir
      Eyüp Ayar , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kocaeli
      Bayram Ali Bayramoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Rize
      Hasan Ali Çelik , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Sakarya
      Afif Demirkıran , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Siirt
      Mustafa Cumur , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Trabzon
      Kayhan Türkmenoğlu , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Van
      Fazlı Erdoğan , Üye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Zonguldak
      Tacidar Seyhan , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Adana
      Hüsnü Çöllü , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Antalya
      Ergün Aydoğan , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Balıkesir
      Mehmet Ali Susam , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir
      Mehmet Şevki Kulkuloğlu , Üye, Cumhuriyet Halk Partisi, Kayseri
      Mehmet Nezir Karabaş , Üye, Demokratik Toplum Partisi, Bitlis
      Yılmaz Tankut , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Adana
      Cemaleddin Uslu , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Edirne
      Alim Işık , Üye, Milliyetci Hareket Partisi, Kütahya

      ********

      Kemal KILIÇDAROĞLU, Sadullah ERGİN, Zafer ÇAĞLAYAN ve Ayşe ARMAN için açık mektup kampanyamıza destek veriniz. Çek yasası nedeniyle yaşanan insan hakları ihlallerinin durdurulmasını talep ediyoruz.

      ****

      Yaşasın tam bağımsız ve adil Türk Yargısı !
      Yaşasın tam bağımsız Türkiye !
      Yaşasın demokrasinin bekçisi, bağımsız Türkiye Büyük Millet Meclisi !

      insan haklarıyla insandır. İnsan hakları hemen şimdi !

      ***

      Bu bir “sivil direniş” dir. TC Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden doğan haklarımızın, örgütlü olarak kullanılmasından ibaretdir.
      Bu bir “yurttaş hareketi” dir. Benzerleri Türk tarihinde yaşanmıştır : Tramvaycılar grevi, İpek işcileri grevi, Paşabahçe grevi, Askeri mahkemelere direnen anneler, Bergama köylüleri direnişi

    • Bakan Sadullah Ergin: PKK’lıların Serbest Bırakılması Savcı ve Hakimlerin İşi

      Adalet Bakanı Sadullah Ergin, PKK’lıların Serbest Bırakılmasını, Savcı ve Hakimlerin Verdiği Karar Olarak Değerlendirdi. Ergin, “Bu Konuda Yorum Yapmam Doğru Olmaz.” Dedi.

      Adalet Bakanı Sadullah Ergin, PKK’lıların serbest bırakılmasını, savcı ve hakimlerin verdiği karar olarak değerlendirdi. Ergin, “Bu konuda yorum yapmam doğru olmaz.” dedi.

      TBMM’de Anayasa Komisyonu toplantısına katılan Bakan Ergin, çıkışta konuya ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Ergin, PKK’lıların salıverilmesine ilişkin bir soruya, “Soruşturmayı ve yargılamayı hakim ve savcılar yapar. İşleyen bir hukuk sistemi var. Bizim hakim ve savcıların işine karışmamız ve bu konuda bir yorumda bulunmamız doğru olamaz.” cevabını verdi.

      Bakan Ergin, ‘Suç işleyenlerin de Etkin Pişmanlık Yasası’ndan yararlanmasını sağlayacak bir değişikliği düşünüp düşünmedikleri’ yönündeki bir soruya ise böyle bir çalışmalarının söz konusu olmadığını söyledi. Ergin, İmralı’ya kimlerin gönderileceğinin sorulması üzerine de “Arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor.” demekle yetindi. (CİHAN) (Cihan Haber Ajansı) 21.10.2009

Yorum yaparak destek olabilirsiniz