Sadullah ERGİN çek kanunu ‘nun ne kadar arkasındadır ?


Av. Rahmi OFLUOĞLU  bir hükümet yetkilisi ile yaptığı görüşmeyi aktarmış.

-Parti yetkililerine, hatta size dayanarak gelen haberler var, örneğin, cezaların ertelenmesi söz konusu mu?

Yetkili, hayır öyle bir şey yok.

-Ama bu habere siz de kaynak olarak gösteriliyorsunuz.

-Hayır, siz tasarıyı biliyorsunuz, ceza maddesinde bir değişiklik yok.

-Bu ne demek, 3167 den farklı bir yasa tasarısı değil mi bu?

-Evet değişik, bankaların sorumluluğunu artırıyoruz, bankalar eskisi gibi çek karnesi veremeyecek, bu da karşılıksız çek oranını azaltacak.

-Lehte hiçbir düzenleme yok mu?

-Mahkemelerin uygulayacağı lehe uygulamalar. Örneğin atanan genel müdürün cezası kalkabilir, bunun gibi, özünde ceza korunuyor, tasarının bu maddesini değiştirmedik.

-Siz hangi düzeyde görüştünüz?

-MYK’da görüştük, başbakan da görüşlerini açıkladı, biz de görüşlerimizi söyledik ve tasarıyı bildiğiniz hali ile Adalet Komisyonuna gönderdik.

-Peki, TCK ile uyum kaygınız olmadı mı? Biliyorsunuz TCK ile suç teorisi değişti, 3167 de objektif suç düzenlemesi var. TCK’da ise, 21. Maddede suçun oluşması için kast koşulu var. Uyum kaygısı olmadı mı?

-Tasarının ceza bölümünde bir değişiklik yok.

-İyi niyet, kötü niyet ayırımı yok mu?

-Tasarı bildiğiniz hali ile komisyona gönderildi.

linke basarark devamını Av.Rahmi OFLUOĞLU blogundan okuyabilirsiniz.

Sadullah Ergin

Sadullah Ergin

6 responses to “Sadullah ERGİN çek kanunu ‘nun ne kadar arkasındadır ?

  1. KÜÇÜK BÜŞRANIN FERYADI DUYUYORMUSUNUZ SADULLAH BEY?

    benim adım büşra 13 yaşındayım ve bu çek yasası yüzünden babamı 8 aydır göremiyorum. Saçma sapan işlerle uğraşacağınıza çek yasasıyla uğraşın. Bu bizim için çok önemli ama siz hiç önem vermiyosunuz. Biz 8 aydır hergün gün sayıyoruz. Her geçen gün babamı daha çok özlüyorum. Babasını özleyen daha çok çocuk var peki bizim suçumuz ne? Bi yasayı çıkarıcaz deyip çok ümit veriosunuz bi çıkarmycaz deyip hayal kırıklığına uğratıyosunuz. Siz babamın yerinde olsaydınız neler hissedersiniz biraz empati kurun yada çocuklarınıza sorun. Çocuklarınız sizi 8 ay görmezse ne hissederlerdi. Eğer bu yasa çıkmazsa babam 2 sene sonra gelicek ve mezuniyet törenime ve kardeşinin dügününe gelemycek. Her gün babamı düşünmekten okulda dersi dinleyemiorum ve bu sene sbsye gircem. Lütfen artık bişeyler yapın babamın bayramda yanımda olmasını istiorum LÜTFEN! =’(

  2. bakın dun aksam saatlerce buraya yazdık bunda hem fikirmiyiz ..ardından bazı öneriler attık ortaya ..gazete ilanı vs vs …taksıme celenk koyma basın acıklaması…bunları netleştirmemiz gerekirken tam 24 saattir biz savunmak için bizi desteklemek amacı ile kurulan ve bizim aleyhınde tek söz etmediğimiz dernek ki onu çiğnemeyelim diye defalarca yazdık hala ses yok dernekten ..bir cok arkadas ilan için yatırabıleceklerı meblağı yazdılar sanırım 1000 tl yı geciyoruz ..ve paramıza gore bir ilan verebiliriz ..cenaze sayfasına yada baska fıkrı olan varsa oraya ..ama netleştırelim..duyarsızlık var sadece yazıyoruz çiziyoruz herkes iyi nıyetıyle kendi olanaklarına gore mucadele verıyor..kosıad dernek üye arıyor uye olmanın sartları nerede zaten bır coğumuz zaten artık esnaf falan degılız iş yapanlarda benim gibi sanırım işlerini baskasının uzerinden yapıyordur..dernek sanki bizi bu son nefeste yanlız bırakıyor hıslerındeyım inşallah yanılıyorumdur ama 24 saattie tek bir acıklama yok ..bana lehtte bır yasa lazım ..yasa kalmış 5 sene daha mucadele surmuş kım ne kadar dayanabılecek ne kadar kaçabılecek..hepinıze soruyorum ..hepimiz belli bir yaşı ve eğitimi almış insanlarız ..ama abuk sabuk cekişmeler o gelmesın bu gelmesin muhabetleri..inanın bugun ilk defa cok degerli bir büyüğüm burayı okudu bir partı içinde de bayağı yetkilş biri ..Erkan bu ne ya dedi sankı 8 yasında ilkokul cocukları gibisiniz evet cok haklı birlik olmamız lazım once kazanalım sonra bırbırınızı duelloya cağırırsınız ..yok kıtabın geliri kime imiş yok admın blogtan kazanıyormuş..yahu sizlere ne ya sizde yapsaydınız kazansaydınız bu mucadelede her bır tohum ekenden ALLAH razı olsun ama nifak tohumları ekilmesin..bakın basbakan emır vermiş ..basını degerlendırmek kullanmak onemli..bu yuzden dernek te daha aktıf olmalı yoksa ptesiden ptesıye toplantı yap karar al 1 hafta yat yok nerede dernek hadi cık ortaya ve varım yada yokum de bu son nefeste

  3. görüşmenin devamı daha da trajik… “aslında seneye bırakacaktık!!!!!”

    bu arada aramalar ve görüşmelerin yarattığı etki de ortada, yanlış anlatılıyor yanlış algılanıyoruz…

    bir şey yapmalı!

    • çek yasasının bir şekilde çıkması, çıkmamasından daha iyidir.

      bu beklenen bir durumdu. Çek mağdurları az-çok demeden bir şeyler yaptı. sesini duyurdu. O eylemler olmasaydı, bunların konuşulacağını bile sanmıyorum.

  4. seçimde bunların hepsi değişir, 10milyon oyu kaybetmeyi kim göze alır. erken secim kacilinilmaz

    • Karşılıksız çekte şartlı tahliye
      Hükümet, büyük beklenti içerisine giren çek mağdurları için denge formülünü buldu.
      19 Kasım 2009 Perşembe, 15:39

      Karşılıksız çekten hapis yatanlara af yerine taraflar arasında imzalanacak “sulh” doğrultusunda şartlı tahliye getiriliyor. TBMM Adalet Komisyonu’nda bekleyen tasarıya, düşünülen formül geçici madde olarak eklenecek.

      Daha önce Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında yaşanan görüş ayrılığı ara formülle çözüldü. Karşılıksız çekte tek tarafı memnun etme yerine her iki taraf için tasarıya eklenecek geçici maddeyle sorun çözülebilecek.
      Yılbaşından önce Adalet Komisyonu’nda yeniden ele alınacak tasarıda şu yenilikler yer alıyor:
      Çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını “temsilci” veya “vekil” olarak tayin edemeyecek. Patronun ya da şirket çeklerine imza atmak zorunda kalan ve hapis cezası alan çaycı ve kapıcılar çıkacak yasayla serbest kalacak.
      Bankaların, karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu 475 liralık miktar ise 1000 liraya çıkarıldı.
      Bankacılar için öngörülen cezalarda indirime gidildi. Kısmen veya tamamen karşılığı bulunmayan çekle ilgili olarak talebe rağmen, “karşılıksızdır” işlemi yapmayan banka görevlisi için öngörülen 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının alt sınırı 1 ay olarak belirlendi.
      Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilen kişi adına çek hesabı açan banka görevlisi için öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 3 aydan 2 yıla kadar olarak düşünülüyor.
      Kanunun yayımı tarihine kadar karşılıksız çek keşidesi suçundan dolayı açılmış davalar, asliye ceza mahkemelerinde görülerek sonuçlandırılacak.
      Yargıtay, lehe olan hükümler yönünden incelemeyi kendisi yapacak. Dosyaları yerel mahkemelere göndermeyecek.
      Öte yandan karşılıksız çekten hapis yatanlar için de yapılan düzenlemeye göre taraflar arasında kredi kartı borcu gibi “borç yapılandırılması” getirilecek. Şartlı tahliye olan borçlu, borcunu bir yıl içerisinde ödemezse, eski suçuna yeni suç işlenerek hapis cezasıyla cezalandırılacak.

      Habertürk, HTEKONOMİ

      https://karsiliksizcek.wordpress.com/category/anasayfa/page/3/

Yorum yaparak destek olabilirsiniz