KOSİAD Dayanışma Derneği, pazartesi toplantıları 8.kasım.2009


Dernek pazartesi toplantılarını sürdürüyor. Toplantılar her pazartesi akşam saat 17.30 başlıyor 18.30 gibi bitiyor. Devam etmek isteyenler sohbeti bitiş saatinden sonra sürdürebiliyorlar.

Bu pazartesi (dün) önce bireysel adli sorunları konuştuk, sorunu olan ve takip edilmesini isteyen arkadaşların sorunlarını avukatlara ilettik. Dün yeni olarak aramıza Erkan arkadaş katıldı, uzun bir yoldan, Topkapı ötesinden toplu araçları kullanarak toplantıya katılmak için gelmişti. Tanıştık ve ilk kez katıldığı için onu ve sorunlarını dinledik, takip gerektiren sorunlarını avukata ilettik. Daha sonra genel sorunların tartışmasına geçildi. İlk olarak çek kanununun çıkıp çıkmayacağı ve çıkarsa nasıl çıkacağı konuşuldu, daha sonra derneğin nasıl bir çalışma yapması gerektiği konuşuldu ve öneriler tartışılıp karar bağlandı.

Çek Kanunu 2009 da çıkar mı? Nasıl bir çek kanunu bekliyoruz?
Çek kanunun bu yıl çıkmasına herkes şüphe ile bakıyor. Başbakanın talimatı Babacan engeline takılmış gibi görünüyor, hükümet vaziyeti idareye devam edecek, zorunlu olmayınca bir adım atmayacak. Mağdurlar hükümetin umurunda değil. Fulya hanım ilk kez mecliste başbakan ile karşılaşmalarında başbakanın söylediği sözleri aktardı. Başbakan şöyle diyor, üstüne basarak:

-Çekler ödenecek, çeki alanda verende çekte ceza olduğunu biliyordu, ödeyin çeklerinizi.

Bu mesaj çok netti. Başbakan ceza olduğunu biliyordunuz, ya ödersiniz, ya da hapse girersiniz diyordu ve açıkça alacaklılardan ve cezadan yana tavır koyuyordu. Vardığımız sonuç kanun ceza ile geliyordu. Hükümetten beklentiler bitmişti.

Biz ne yapabiliriz?

Önce  bir durum değerlendirmesi yaptık. Biz kaç kişiyiz, imkânlarımız neler?  Taksim Toplantılarının kazanımlarını bir yana bırakırsak çek mağdurlarını meclis eylemlerinde ulaştığı en yüksek sayı elli kişi civarında. Her seferinde Ankara’ya yüksek beklentilerle gidildi, sonuç sayı açısından hayal kırıklığı oldu. Bunun nedenleri şöyle tespit edildi:

Cezası kesinleşen çek zedelerin bir kısmı hapiste, bir kısmı kaçak ve bütün bunların büyük bölümü ekonomik olarak bitik durumdalar. Ne eylemlere katılabiliyorlar, ne de maddi katkı yapabiliyorlar.

yazının devamı için bu linke tıklayınız http://rahmiofluoglu.wordpress.com/2009/11/10/toplanti-notlari/

12 responses to “KOSİAD Dayanışma Derneği, pazartesi toplantıları 8.kasım.2009

  1. Ticaret yapmak bu ülkede herhalde en büyük tehlikedir bence ..senelerce dürstce ticaret yapan insanlar krızlerde devletın yanlış ekonomi yönetimi yüzünden batmışlar ve çekleri bir şekilde karşılıksız cıkmıştır ..ve tüm bunların netıcesinde alacaklı ile borclu aralarında antlaşamadıklarından dolayı sonucta devletın istediği adlı para cezası benım tabirimle haracı ödeyemediklerinden dolayı cezaevlerıne giriyorlar..şimdi 2009 senesi sonuna kadar çekler vadelidir damgasını resmen yemişlerdir yanı bu sene itibari ile çek vadeli bir ödeme aracı olmuştur.Yıne ben kadıköy 2 . sulh ceza mahkemesinde çek kocanını teslim etmedığımden dolay davaya davet edilmiştim. Hakim bana sordu neden teslim etmedin efendım dedim çeklerimi ileri vadelı kestığımden dolayı banka benden çek karnemi geri talep ettiğinde koçanda yaprak kalmadığı için teslim edemedim dedim..bu ifademe dayanarak hakim beraat verdi aksı taktırde 475 tl adli para cezası vermesi gerekirdi..şimdi burada hakimin ifadesi çekin vadeli olduğunu kabul etmesidir aslında..öyle ise bizlere adli para cezası neden veriliyor ..cek artık senet gorevini gormektedir..bankalar rotatif kredide halen 6 ay vadeli cekleri alarak firmalara kredi kullandırmıyorlarmı ..bu neden arastırılmıyor..aynı şekilde aynı krediyi senete karşılık veren bankalar da var..verilen kredi aynı işlem aynı vade aynı biri senet diğeri çek ..ikiside vadeli ama senedi odemezsen ceza yok çekte hapis var…bence çek çeklik vasıflarını yitirmiştir ve sadece bir sözleşme hükmüdür artık..adalet bakanı düşünüyormuş alacaklı alacağını nasıl tahsıl edecek..devletın bir cok kurumu var ssk malıye vs vs vs ..bunlar alacaklarını nasıl tahsıl ediyorsa senetden alacağı olan nasıl tahsil ediyorsa çekler de oyle tahsıl edilecek..çeke itbar azalırmış ..yahu ne alaka tam aksıne koyma hapis cezasını ve sadece bankalar güçlü firmalara ver çek karnesi gör itibar nasıl artacaktır..zaten fırmalar cek karnesı almak ısteyenler hesap hareketlerine bilancolarına ona gore arttıracaklardır ve ınanın bankalar bıraz dıkkatlı davransın tıcaretın hacmı daha cok artar..cezanın kalkmasını istemeyen banka lobısı bu krızın 1 e 1 sorumlusudur ..bu bankalar degılmıdır kredılerı erken kapatmaya cağırdılar ve kapatamayan fırmaların ipini cektiler..ama dansöz gibidir bankacı herseyı menfaatıne gore duzenler ve kacar..

  2. bu konu ıle ılgılı bılgısı olan varsa bana mail atabılırmı R.SONMEZ_16@hotmail.com Teşekkürler

  3. arkadaslar benım babamda çek den dolayı ceza evinde bulunmakta kendisi 30,000 liralık bi çekten dolayı ceza evinde bulunmakta ama daha önceden çekin 10,000 lirasını ödemiş ama dava acıldıgında bunu mahmeye sunmamıs ve dava 30,000 için ceza vermiş yanı 10 ay benım orenmek ıstegım şimdi odedıgı mıktarı cezadan dusure bılırmıyız. Teşekkürler

  4. basbakanin beyni ya calismiyor ya bankalar lobisi beynini yikamis. kardesim benim 1 milyon tl alacagim var adamlar da kacak. benim 100bin tl borcum var ben de kacagim. niye ??? devlet aramizdaki ticaret sorunlarinlarindan dolayi harac kesmis. bizler de kacmisiz. devlet harac kesmese biz aramizda bi sekilde anlasir , ticaretimize bi sekilde devam ederdik. ceklerimizi oderdik.
    basbakan bilmiyosan sor ama sadece abd ve banklarinin usagina degil gercek ticaret ve sanayi erbablarina sor ve ogren.
    basbakana hakaret vatandasliktan atilma sebebiyse beni de atin vatandasliktan….. fabrikami kaybettim , karimi kaybettim.. konsolosluk cocularimn pasoportunu bile annelerinden ayirmam icin muvafakatname vermiyo napim ben boyle devltin vatandasligini… ben boyle vatandasini hice sayan insanlar tarafinda yonetilen bir ulkenin vatandasi olmak istemiyorum ….
    olsem cesedimi once hapse atip ceza mi cektircekler merak ediyorum…
    devlet harac alacak bankaarin resmi mafyasi olacak diye vatandasina azap cektyiriyosunuz basbakan. sozlerini tartarak soyle yada iyi arastirarak. cek maduru insanlarin ellerinde ayni zamanda tahsil edemedigi cekler var ve alacaklilari da ayni sekilde ya kacmis ya icerde. bunu basbakansan biliyor olman lazim. bilmiyosan iste ben soylemis oldum.

    • prof,
      gerçekten aynı düşüncedeyim.Bu yasa insan haklarına aykırı,anayasaya aykırı,borçlulara yaramıyor,alacaklılara da yaramıyor iktidar PARTİSİNİN yarısı bu yasayı istemiyor.AKP DEN BU YASADAN MENFAAT SAĞLAYACAKLAR KİM.
      BAŞBAKANIN ANLAYIŞI ŞU ,ÇEK YASASININ MAĞDUR ETTİĞİ İŞ ADAMLARIMIZ SAHTEKAR,KREDİ KARTI KULLANAN 3.000.000 İNSAN SAHTEKAR ,
      Bizimde alacağımız çok napalım bizde hapismi yatıralım.
      Nakit alıp nakit veriyorlar. vadeye ihtiyaçları yokki PARARA ÇOK vede nakittttttttttttt.

  5. volta mühendis

    toplantılara katılmak istiyorum sizlere nasıl ulaşıcam sn admin mail atarsanız sevinirim

    selamlar

    • KOSİAD Dayanışma Derneği

      ATAŞEHİR YEŞİM SİTESİ BLOK 9 DAİRE 1 KADIKÖY.
      0216 455 39 63-64

      .

    • Sayın Volta,
      Olağan toplantılarımız her hafta pazartesi GÜNÜ SAAT 16 DA DERNEK MERKEZİNDE YAPILIYOR.Katılırsanız seviniriz.
      KOSİAD
      TLF; 0216 455 39 63-64

  6. Derneğin bu çalışmalarına nasıl katkıda bulunabiliriz? Burada kitap dağıtımını üstlenebiliriz, ya da adres bilgileri sağlayabiliriz…

    • hepsi ya da herhangi biri olabilir. katkıda bulunmak isteyenler durumlarına uyan şekilde destekleyebilir.

    • Mehtap hanım,
      size savunma kitabımızdan yollayalım bizzat siz veya avukatınız asliye cezalarda ki hakim ve savcılara dağıtabilirsiniz.
      İstanbul,Ankara,Antalya,Eskişehir,Kırşehir,v.s yerde kitap dağıtılmaya devam ediyor.
      Bize adresinizi mail atarsanız seviniriz.

Yorum yaparak destek olabilirsiniz