T.C ŞİŞLİ 12.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ ERKEN İBRAZDA BERAAT KARARI


T.C ŞİŞLİ 12.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ

 DOSYA NO: 2009 /1181

KARAR NO: 2009 / 1369

C.SAVCILIĞI ESAS NO: 2009 / 10474

 GEREKÇELİ KARAR

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

HAKİM:          KEMAL SELÇUK YALÇIN

C.SAVCISI:    OSMAN TATNAR

KATİP:           MURAT ÜĞÜZ

DAVACI:        K.H.

KATILAN:      …. FAKTORİNG A.Ş

VEKİLİ:………………………………..

SANIK:…………………………………

SUÇ:                                       KARŞILIKSIZ ÇEK KEŞİDE ETMEK

SUÇ TARİHİ / SAATİ:           25.11.2008

SUÇ YERİ:                             İSTANBUL ŞİŞLİ

KARAR TARİHİ:                   23.12.2009

Yukarıda açık kimliği yazılı sanık hakkında mahkememizde yapılan duruşma sonunda: 

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Sanık hakkında karşılıksız çek keşide etmek suçundan eylemine uyan 3167 sayılı yasanın 16/1 maddesi gereğince cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmıştır.

Sanığa üsulüne uygun tebligat yapılmış ancak duruşmaya gelmemiştir.

Müşteki vekili sanıktan şikayetçi olduklarını, davaya katılma taleplerinin bulunduğunu beyan etmiştir.

Yargılama sürerken 5941 sayılı çek kanunu 20.12.2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

5941 sayılı çek kanununda karşılıksız çek keşide etmek suçu 5.maddede düzenlenmiş ve ‘üzerinde yazılı bulunan düzeltme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında hamilin şikayeti üzerine her bir çekle ilgili olarak binbeşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunacağı’ hükmü  getirilmiş ve madde metninden, keşide tarihinden evvel ibraz edilen çeklerin yaptırım altına alınmadığı anlaşılmıştır.

Neticeden yapılan yargılama 5941 sayılı çek kanunu ve tüm dosya kapsamına göre suça konu çekin keşide tarihinin 25.11.2008, ibraz tarihinin 21.11.2008 olduğu anlaşılmış olup unsurları açısından oluşmayan atılı suçtan dolayı sanığın beraatine karar vermek gerekmiştir.

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Her ne kadar sanık hakkında karşılıksız çek keşide etmek suçundan eylemine uyan 3167 sayılı yasanın 16/1 maddesi gereğince cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış isede suça konu çekin keşide tarihinden önce ibraz edildiği anlaşıldığından ve bu itibarla unsurları açısından oluşmayan suçtan dolayı sanığın beraatine,

Dair kararın tebliğ yada tefhiminden 7 gün içinde mahkememize sanık vekili, katılan vekili ve C. Savcısı tarafından yapılacak yazılı yada sözlü başvuru ile Yargıtay yolu açık olmak üzere mütalaaya uygun olarak verilen karar katılan vekilinin yüzünde karşı sanığın yokluğunda, C.savcısı hazır olduğu halde açıkça okunup usulen anlatıldı. 23.12.2009

Kararı Ekleyen: Serdar.

3 responses to “T.C ŞİŞLİ 12.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ ERKEN İBRAZDA BERAAT KARARI

  1. yılmaz bey,

    5941 Sayılı Yeni Çek Kanunu Madde 3/8e ve T.C.K 7 madde 2 fıkraya göre şişlideki hemen hemen tüm mahkemeler erken ibrazda beraat kararı veriyor. Kanun maddelerini bilginiz için aşağıda belirtiyorum:

    5941 Sayılı Yeni Çek Kanunu Erken İbraz Maddesi

    5941 Madde3 /8 Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihinden önce ibraz edilen çekin karşılığının Türk Ticaret Kanununun 707 nci maddesi uyarınca kısmen veya tamamen ödenmemiş olması hâlinde, bu çekle ilgili olarak hukukî takip yapılamaz. İleri düzenleme tarihli çekle ilgili olarak hukukî takip yapılabilmesi için, çekin üzerindeki düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve karşılıksızdır işlemine tabi tutulması şarttır.

    Bu maddesinin yeni yasa çıkmadan önce işlenmiş çek suçlarına uygulanabilmesi için gerekli TCK maddeleri ise:

    TCK MADDE 7. – (1) İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz. Böyle bir ceza veya güvenlik tedbiri hükmolunmuşsa infazı ve kanunî neticeleri kendiliğinden kalkar.

    (2) Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.

    Konu bu kadar basit. Mahkemelerin tek yapması gereken kanunları uygulamak. Çek suçları şeklen işlendikleri için keşide tarihi ve ibraz tarihi arasındaki farklılıklar yoruma açık değil. Kanun ne emrediyorsa o uygulanmak zorundadır. İbraz erkense karar beraat olmalıdır.

  2. ben alamadım bu kararı bursa mahkemeleri geri çeviriyor bu lehe madde eskilere uygulanamazmış yani idam kalktı ama biz asarız dediler elimde kararlarda var…

Yorum yaparak destek olabilirsiniz