Nasıl ödenir bu taahhütler ….


Taahhütleri Bu Şartlarda Mağdurlar Nasıl Ödeyecek?

5941 sayılı yeni çek kanunu çek borcunu temerrüt faizi ile birlikte ödemek isteyen herkeze 1/3ü en geç 1 yıl içinde ödenmek kaydı ile bir hak getirdi. Bu haktan yararlanan mağdurların bir kısmı hapisten çıktı bir kısmıda kovuşturmayı durdurdu.Şimdi taahhütlerin ilk taksiti geliyor. Muhtemelen birçok taahhüt ödenemeyek.

İşini, düzenini ve en önemlisi ticari itibarını kaybetmiş olan çek mağdurları zaten icra ve haciz baskısı altında yaşamaya devam ediyor. Kendi adlarına borç harç bir işyeri kurup taahhüt ödemeye kalksalar zaten ilk ayında icra avukatları burayı basıyor, düzeni tekrar bozuyor. Başkalarının adına iş yeri kuranlarda gizli saklı zar zor icra tehdidi altında iş yapmaya çalışıyor. Ana babanın, eşin dostun yanında kalan, eve hafta içi icra gelir beni evde yakalar ailenin huzuru bozulur düşüncesi ile çocuklarını sadece pazar günü görenler, eve güneş battıktan sonra gidenler bile var. Bunlar haricinde kişisel tehditler ve baskılarda cabası. Normal ortamda çekini ödeyememiş insanlar anormal ortamda bu borcu faiziyle birlikte ödemeleri pek mümkün gözükmüyor. Devlette bu gerçeği bildiği halde konuyu ertelemeye devam ediyor.

Kısaca batanın dostu yoktur misali çoğu çek mağduru taahhüt süresini bitirip cezaevinin yolunu tekrar tutacak.

Taahhütlerin temerrüt faizleride işin tuzu biberi. Her çekin 1/3 taksiti temerrüt faizi ile birlikte neredeyse çek bedeline eş miktara geliyor. Kısaca devletin kestiği toplam cezayı ödemek taahüt ödemekten daha avantajlı. Ayrıca faiz hesaplarının nasıl yapılacağıda başka bir tartışma konusu. Büyük ihitimalle yeniden başlayan mahkeme sürecinde kendisini bu şekilde tekrar savunan çek mağdurları bilirkişiye gönderilecek.

1 responses to “Nasıl ödenir bu taahhütler ….

  1. işi bozulmuş, cezaevine girmiş-çıkmış bir işadamı düşünün
    cezaevine girmeden önce borcunu ödeyememiş
    cezaevinden çıkabilmek için “bir umutla” faizi ile borcumu ödeyeceğim diyor ve özgür kalıyor.
    bu kişinin borcunu faizi ile ödeyemeceği en baştan bellidir.

    Bu taahhüt meselesinin tek nedeni vardır “devletin para cezalarını tahsil etme isteği …”

Yorum yaparak destek olabilirsiniz