Sadullah Ergin : ” Anayasa mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nede başvurabilecek”


Danıştay’dan toplam 7 asıl 5 yedek üyesi olan 12 üyeli HSYK, 20-21 kişi olacak. Bakan ve müsteşar Yargıtay ve Danıştay’ın karşı görüşüne rağmen kurulda kalacak.

HÜKÜMET, eylem planı ile hem sivil hem askeri yargıya Anayasa değişikliği de yaparak yeni model getirmeyi hedefliyor.

Yeni modelde de askeri yargı kalacak. Tek dereceli Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) iki dereceli olacak. Anayasa Mahkemesi tek heyet yerine iki daireli yapılandırılacak. Vatandaşa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi “bireysel başvuru” hakkı verilecek. 15 olan üye sayısı artırılırken, TBMM’de mahkemeye üye seçecek. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, yargıyla üzerinde mutabık kaldıklarını bildirdiği eylem planıyla Hükümet’in yargıda kısa, orta ve uzun vadeli yapacağı işler şöyle:

Bakan ve müsteşar HSYK’da kalıyor

Adalet Bakanı’nın başkanı, müsteşarının “tabi” üyesi olduğu diğerleri Yargıtay ve Danıştay’dan toplam 7 asıl 5 yedek üyesi olan 12 üyeli HSYK, 20-21 kişi olacak. Bakan ve müsteşar Yargıtay ve Danıştay’ın karşı görüşüne rağmen kurulda kalacak. Cumhurbaşkanı ve TBMM’de yargı dışından, akademisyenler, avukatlar, Adalet Akademisi öğretim üyeleri arasından HSYK’ya üye seçecek. Mevcut HSYK’daki hükümet aleyhine olan oy dengesi değişecek.

Kürtçe bilirkişi listesi olacak

HSYK üç daireli ve genel kurullu olacak. Halen hakim ve savcılar olmak üzere 24 bin 244 kişide aktif olan elektronik imza yaygınlaştırılacak. Avukat ve vatandaşların elektronik ortamda dava açma imkanları geliştirilecek. Vatandaş UYAP üzerinden evinden davasını takip edebilecek. Mahkemelerde Kürtçe gibi dilleri iyi bilen güvenilirliği, tarafsızlığı herkes tarafından kabul edilen kişilerden Kürtçe bilirkişi listesi oluşturulacak.

Dış ülkelere ABD stili adli müşavir

ABD’nin 94 ülkede 136 hakim adli müşaviri gibi yurtdışında görev yapacak adli müşavirler atanacak. Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda gibi Türk nüfusun yoğun yaşadığı ülkelerde hakim-savcılardan temsilciler bulanacak.

Hukuk eğitimi ve öğretiminin etkin hale getirilmesi amacıyla hukuk fakültelerinin öğretimin süresinin artırılması ve beş yıla çıkarılması için MEB, TAA, YÖK, üniversite ve barolar ortak çalışma yapılacak. 29.08.2009

http://www.haberler.com/2009-model-yargi-haberi/  adresinden alıntıdır.

Yorum yaparak destek olabilirsiniz