çek kanunu, acil gündemdir !


gündeme ilişkin tartışmalarımız devam ediyor
devam etmelidir
tartışmalarımız acil eylem planımızın oluşumuna katkı sağlamalıdır
çek yasası meclis gündemindedir
istanbulun finans merkezi olma tartışmaları meclisin ekonomiyle ilgili yasaları hızla gündemine alma olasılığını arttırmaktadır
denetimli serbestlik tasarısı ara çözüm olarak düşünülmektedir
demokratik açılım ülkemizin birinci gündem maddesidir
çek mağdurlarının temsilini yapacak olan derneği kurulmuştur
bu ön koşullar üzerine eylem planı kurgulanmalıdır
öncelikle derneğin kendini kamuoyuna ilan etmesi için bir basın toplantısı yapmalıdır
basın toplantısında ilgili bakanlardan demokratik açılım ve çek yasası ile ilgili görüşlerimizi aktarmak için randevu talebini açıklamalıdır
basının bu konuya duyarsız kalmayacağını düşünüyorum
görüşme ve önerilerimizi iletmek için dernek yöneticilerimizin bakanlık ziyareti yapmaları gerektiğini düşünüyorum
rahmi beyin basın ilanı önerisini destekliyorum
verilecek ilanda çek yasasına ilişkin önerilerin tartışılacağı bir platform oluşturulması çağrısı yapılabilir ve kobiler hukukçular siyasi partiler esnaf örgütleri öğretim üyeleri davet edilmelidir
konunun aciliyeti ve anti demokratik yanı basın ilanında vurgulanmalıdır
gündemimizi değiştirecek tartışmalar yerine gündeme katkı sağlayacak tartışmalara yönelmemiz zorunludur

acil demokrasi 2.ekim.2009

8 responses to “çek kanunu, acil gündemdir !

  1. MERHABA DUYARLILIGINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…
    BENİM YAKIN ARKADAŞIM GEÇEN GÜNLERDE ÇEK İLE İLGİLİ HAPSE GİRDİ TAMAM ŞUNU ANLARIM CEZA ÇEKİLR KANUN DEGİŞMEZ İSE AMA CEZA VERİLEN KİŞİYE Y<TAK VEREMİYOR YER GÖSTEREMİYROSANIZ BU YANLIŞ İNSANLIK DIŞI SALİHLİ CEZA EVİNDE VATNDAŞLARIMIZ KORİDORLARDA YATIYORMUŞ RAHAT ETMEK İÇİN PKK LIMI OLUNMALI SİZCE SAYGILARRRRR..
    ASLINDA TÜM KAÇAN LAR AYNI GÜN BİRLİK OLUP TESLİM OLUNMALIKİ AVRUPA İNSAN HAKLARINIDA DAVET ETMELİYİZ

    • şahin bey,

      ilginiz için teşekkür ederim. Arkadaşınız tez zamanda kurtulsun.

      çek yasası düzelmezse, insan hakları ihlaleri devam edecektir.

      biz birleşerek gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz.

      katkılarınızın devamını diliyorum.

    • şahin bey, bu durumu haber yapalım bu konuda bize yardımcı olurmusunuz

      • Çek Yasası’na çeki-düzen
        09 Haziran 2009 21:40

        TBMM Adalet Alt Komisyonu, Çek Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı.

        AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplanan komisyon, tasarıda bazı değişiklikler yaptı.

        Alt komisyon, çek hesabı sahibi gerçek kişinin, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını ”vekil” olarak tayin etmesini önleyen düzenleme yaptı. Buna göre, çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını ”temsilci” veya ”vekil” olarak tayin edemeyecek.

        Bankaların, karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu 475 liralık miktar ise 1000 liraya çıkarıldı. Buna göre, banka, hamiline, talep ettiği takdirde süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için; karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli 1000 lira veya üzerinde ise 1000 lira, bu tutarın altındaysa çek bedelini ödeyecek.

        Alt komisyon, tasarıda bankacılar için öngörülen cezalarda da indirime gitti. Kısmen veya tamamen karşılığı bulunmayan çekle ilgili olarak talebe rağmen, ”karşılıksızdır” işlemi yapmayan banka görevlisi için öngörülen 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının alt sınırı 1 ay olarak belirlendi.

        Karşılığı tahsil edilmek üzere bankaya ibraz edilen çekin karşılığının hesapta mevcut olmasına rağmen hamile ödemede bulunmayan banka görevlisi için uygulanacak 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının da alt sınırı 1 aya çekildi.
        Tasarıda, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilen kişi adına çek hesabı açan banka görevlisi için öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 3 aydan 2 yıla şeklinde değiştirildi.

        -DAVALARI KİM SONUÇLANDIRACAK?-

        Kanunun yayımı tarihine kadar karşılıksız çek keşidesi suçundan dolayı açılmış davalar, asliye ceza mahkemelerinde görülerek sonuçlandırılacak.

        Yargıtay, lehe olan hükümler yönünden incelemeyi kendisi yapacak. Dosyaları yerel mahkemelere göndermeyecek.

        -”DOĞRUDAN AF YOK”-

        Değişiklikler hakkında bilgi veren AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, tasarıyı hem yeni ceza usulüne uyarladıklarını hem de çek suçlarında karşılaşılan sorunları çözdüklerini söyledi.

        Köylü, düzenlemenin yaklaşık 2 bin kişiyi etkilediğini, belki bunlardan 1000-1500’ünün cezaevinden çıkacağını ifade ederek, ”Ancak doğrudan af diye bir şey yok” dedi. Köylü, özellikle odacı, kapıcı gibi kişilerin vekil tayin edilmesinden dolayı yaşanan mağduriyetlerin giderileceğini belirtti.

        -MUHALEFET, TOPLANTIYI TERK ETTİ-

        CHP’li ve MHP’li üyeler, alt komisyon toplantısını terk etti.

        CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza öztürk, toplumun, ”çek suçlarında ceza kalkacak mı, kalkmayacak mı?” diye beklediğini, ancak düzenlemenin bu sorunu çözmediğini ileri sürdü. Tasarıya bu nedenle karşı olduklarını ifade eden Öztürk, bankaların sorumluluğunun artırılmasını ve karşılıksız çek keşide etmede cezanın kaldırılmasını istedi.

        MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın da tasarının, sorunları çözmediğini, ne getirdiği konusunda bilgi alacakları muhatap bulamadıklarını iddia ederek, bu nedenle toplantıdan ayrıldığını söyledi.

        Tasarı, 11 Haziran Perşembe günü TBMM Adalet Komisyonunda görüşülecek.

        YURTHABER ‘den alıntıdır.

        • Karşılıksız çekte şartlı tahliye
          Hükümet, büyük beklenti içerisine giren çek mağdurları için denge formülünü buldu.
          19 Kasım 2009 Perşembe, 15:39

          Karşılıksız çekten hapis yatanlara af yerine taraflar arasında imzalanacak “sulh” doğrultusunda şartlı tahliye getiriliyor. TBMM Adalet Komisyonu’nda bekleyen tasarıya, düşünülen formül geçici madde olarak eklenecek.

          Daha önce Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında yaşanan görüş ayrılığı ara formülle çözüldü. Karşılıksız çekte tek tarafı memnun etme yerine her iki taraf için tasarıya eklenecek geçici maddeyle sorun çözülebilecek.
          Yılbaşından önce Adalet Komisyonu’nda yeniden ele alınacak tasarıda şu yenilikler yer alıyor:
          Çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını “temsilci” veya “vekil” olarak tayin edemeyecek. Patronun ya da şirket çeklerine imza atmak zorunda kalan ve hapis cezası alan çaycı ve kapıcılar çıkacak yasayla serbest kalacak.
          Bankaların, karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu 475 liralık miktar ise 1000 liraya çıkarıldı.
          Bankacılar için öngörülen cezalarda indirime gidildi. Kısmen veya tamamen karşılığı bulunmayan çekle ilgili olarak talebe rağmen, “karşılıksızdır” işlemi yapmayan banka görevlisi için öngörülen 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının alt sınırı 1 ay olarak belirlendi.
          Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilen kişi adına çek hesabı açan banka görevlisi için öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 3 aydan 2 yıla kadar olarak düşünülüyor.
          Kanunun yayımı tarihine kadar karşılıksız çek keşidesi suçundan dolayı açılmış davalar, asliye ceza mahkemelerinde görülerek sonuçlandırılacak.
          Yargıtay, lehe olan hükümler yönünden incelemeyi kendisi yapacak. Dosyaları yerel mahkemelere göndermeyecek.
          Öte yandan karşılıksız çekten hapis yatanlar için de yapılan düzenlemeye göre taraflar arasında kredi kartı borcu gibi “borç yapılandırılması” getirilecek. Şartlı tahliye olan borçlu, borcunu bir yıl içerisinde ödemezse, eski suçuna yeni suç işlenerek hapis cezasıyla cezalandırılacak.

          Habertürk, HTEKONOMİ

          https://karsiliksizcek.wordpress.com/category/anasayfa/page/3/

      • MERHABALAR BÖYLE GERÇEKTEN MADURLARIN SESİNİ DUYURMANIZDAN DOLAYI TEŞEKKKÜR EDERİM.
        BAŞIMDAN GEÇEM BİR OLAYI ANLATAYIM VE SİZDE YAZIN 1700 TL ÇEK VERDİM BAZI SORUNLARDAN DOLAYI KISMI ÖDEME YAPTIM VE KARŞI TARAF İLE ANLAŞTIK BU ARADA KARŞI TARAF ÇEK CAZASINI KALDIRMAMIŞ BENDEN BİRAZ DAHA AMAÇ PARA SIZDIRMAK BUARADA JANDARMA HER GÜN VE GECE İŞYERİME BASKINLAR YAPARAK BENİ ARADI BU ALLAHTAN REVAMI BU NE REZALET BANA CUÇUMU BİLER SÖYLEME ZAHMETİNDE BİLE BULUNMUYOR BU ZİHNİYETİ ALLAH İSLAH ETSİN SELAMLAR

      • SEN SEN OL BU MEMLEKETTE SUÇLU OLMA SAKIN ÇEKTEN DOLAYI DEVLET SENİ ASLA AFFETMEZ HEMEMNCECİK BİR JANDARMA PLOİS DİKER KAPINA SELAMLAR

Yorum yaparak destek olabilirsiniz