Hasan GERÇEKER ‘den hukuk uyarısı. Sadullah ERGİN ‘den kanun hatırlatması


Türkiye yargıdaki dinleme iddialarıyla sarsılıyor. Yargıtay santralinin dinlendiği iddiaları üzerine bir açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, “Yargıtay’a ait olduğu iddia edilen telefonlarla ilgili hiçbir dinleme eylemi gerçekleşmediği anlaşılmıştır” dedi.

Yargıda dinleme tartışmasıyla ilgili olarak Telekominikasyon İdaresi Başkanı TİB Fethi Şimşek açıklama yapıyor. TİB Başkanı Şimşek iddiaları reddett

Şimşek şunları söyledi:

SOn bir haftadır ve akşam saatlerinden bu yana tarışmalarla karşılaşıyoruz. Bildiğiniz gibi kuruluşumuzdan bu yana sık sık altını çizerek TİB’de kesinlikle dinleme yapılmamaktadır. Ceza soruşturmaları kapsamında soruşturma mercilerin talepleri üzerine adli kolluk görevlilerince kendi birimlerinde yapılmaktadır.

Hakim onayı alınmadığı taktirde dinleme yapılması suç işlemektir. 5.11:2009 tarihinde Başkanlığımıza haber verilerek gelinen ve yapılan keşifler sonrasında hukukua aykırı bir durum olmadığı belirtilmiştir. Yapılan tesbitler sırasına Yargıtay başbaknı’a ait telefonlarının dinlenmeye başlandığı medyada yer almış ve bilgi kirliliği yaşanmıştır. TElefon dinlemelerimnin istenmelerinin istenmesi üzerine hukuki aykırılığı ifade edilmiş buna rağmen yapılmıştır. Yapılan incelemede Yargıtay’a ait olduğu iddia aedilen sabit telefonlarla ilgili olarak hiçbir dinleme işleminin yapılmadığı diğer sabit telefonun incelenmesi ile ilgili savcının kararnını olmasına rağmen dinleme yapılmamıştır.

Bakan Ergin, Engin ile görüştü

Adalet Bakanı Sadullah Ergin‘in konuyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile görüştüğü bildirildi. Engin, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada konuya ilişkin Adalet Bakanlığı’ndan bilgi alacağını bildirmişti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ise ”yargıda telefonların dinlenildiği” iddialarını sonra değerlendireceğini söyledi. Ergin, İstanbul’dan Ankara’ya dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda, gazetecilerin ”Yargıtay’dan ve ardından HSYK’dan açıklamalar geldi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, ”Bunlara bir bakalım sonra değerlendiririz” yanıtını verdi.

Engin: Hukukta duygusallığa yer yoktur

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin‘le bir araya gelmesine ilişkin, ”Bu mevzuda (yargıda telefonların dinlenildiği iddiası) konuşmadık” dedi.

Sadullah ERGİN

Sadullah ERGİN

Sultanahmet’teki İstanbul Adalet Sarayı’nda gazetecilere açıklama yapan Engin, ”Yargıda telefonların dinlenildiği iddiası” ile ilgili soruları cevaplandırdı.
”Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile telefon dinleme iddialarını görüşüp görüşmediği” sorulan Engin, ”Sayın Bakanı giderken yolcu ettim. Ayak üstü görüştük. Bu mevzuda konuşmadık. Sadece her zaman olduğu gibi yolcu ettim. Adalet Bakanlığı’ndan belge istedim. Belgeler bir gelsin görelim ona göre değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bir gazetecinin, ”Odanızda dinleme cihazı olabilme ihtimalini düşündünüz mü?” sorusunu İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin, ”Odamda herhangi bir araştırma yaptırmadım. Beni hiçbir makamın kanuna aykırı olarak dinleyeceğini düşünmüyorum” şeklinde cevapladı.

”Bu olay üzerine sizde bir kırgınlık var mı?” sorusuna ise Aykut Cengiz Engin, ”Hukukta duygusallığa yer yoktur. Biz duygusal olamayız” dedi.

Gerçeker: Takipçisi olacağız

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay’a gelişinde gazetecilerin telefon dinlemelere ilişkin sorularını yanıtladı. Gerçeker, Yargıtay’ın dinlendiği iddiasına ilişkin “Yargıtay ile ilgili bir dinleme varsa takipçisi olacağız” dedi.

Bir gazetecinin, Yargıtay Birinci Başkanlığı telefonlarının dinlendiğine ilişkin haberleri hatırlatması üzerine Gerçeker, konunun araştırıldığını, bilgilerin istendiğini ve bilgiler geldikten sonra gereğinin yapılacağını söyledi.

Gerçeker, ”Yargıtay ile ilgili bir dinleme varsa biz onun takipçisi olacağız. Yargıtay’ın telefonlarının dinlenebilmesi için Birinci Başkanlık Kurulu’nun izni olması lazım, karar olması lazım. Onun dışında Yargıtay’ın telefonlarının dinlenmesi mümkün değil” diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin‘in de örgüt soruşturması kapsamında dinlendiğinin hatırlatılması üzerine Gerçeker, devam eden davalarla ilgili bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, hakim ve savcıların dinlenmeleriyle ilgili birbiri ardına belgeler ortaya çıktığının ifade edilmesi üzerine de konunun Yargıtay kurullarında değerlendirileceğini, daha sonra basına ve kamuoyuna bilgi verileceğini söyledi.

Tekrar araştırılacak

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ”HTS” kayıtlarının yeniden incelenerek, bunlara ilişkin mahkeme kayıtlarının olup olmadığının tekrar araştırılmasını istedi.

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi ve refakatindeki bilirkişi heyeti, 5 Kasım’da tespit ve keşif yapmak üzere TİB’e gitmişti.

Alınan bilgiye göre, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, heyetin TİB görevlilerince engellendiği ve bu nedenle çalışmaların yapılamadığı gerekçesiyle tespitin yenilenmesine karar verdi.

Hasan GERÇEKER

Hasan GERÇEKER

Dinleme kararı bir yıl önce alınmış

Yargıtay santralinin dinlenmesine ilişkin ayrıntılar da netleşmeye başladı. Dinleme kararını İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 3 Kasım 2008′de aldığı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in dinlenmesine ilişkin kararın da aynı tarihte olduğu belirlendi.

Dinleme iddialarına ilişkin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda yapılan aramalarda elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanan rapor da bulunuyor. Rapor Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Yargıtay Başkanlar Kurulu toplandı

Yargıtay Başkanlar Kurulu, toplandı. Toplantıda, Yargıtay telefonlarının dinlendiği iddialarının görüşüleceği öğrenildi.

YARGITAY DİNLENEMEDİ

Mahkeme kararı olmadan dinleme yapılamaz… Kurumuza herhangi bir baskın yapılması söz konusu değildir. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen arama haber verilerek yapılmıştır.

5/11/2009′da yapılan incelemede Yargıtaya ait olduğu iddia edilen sabit telefonlardan biri ile ilgili olarak hiçbir dinleme işleminin yapılmadığı, diğer sabit telefon numarasıyla ilgili olarak hakim kararı bulunmasına rağmen kullanılan santralin özelliği nedeniyle dinleme işlemi gerçekleştirilmeden talep eden birimin yazısı ile sonlandırıldığı, hiç bir dinleme işlemi gerçekleşmemiştir…

Sonuç olarak Yargıtay’la ilgili olarak hiçbir telefonu dinleme işlemi gerçekleşmemiştir… Sincan Ağır Ceza Mahkemesi dinlensin” diye bir karar olamaz. Öyle bir şey yok… Dijital santralden telefonun kayıtlarının silinmesi gibi bir durum kesinlikle olamaz…

BAŞBAKAN 6 YIL BOYUNCA İZİNSİZ DİNLENDİ

Geldiğimiz nokta çok düşündürücü. Toplumda hiçbir zaman, halkımız, bizler, medya olarak sizler, siyaset olarak siyasetçilerimiz, her kim olursa olsun çifte standart içierisinde olmamalıyız. Ülkemizde Telekominikasyon İletişim Daire Başkanlığı kurulmadan önce, bir ülkenin başbakanın, hakim kararı olmadan dinlendiği, kayıtlarının ele geçirildiği ve gazetelere servis yapıldığı hususlarıyla ilgili olarak her nedense toplumuzda bir tartışma yaşanmıyor.

Hiçbir hakim kararı yok. 6 yıl bir ülke başbakanı dinleniyor. Ve kimsenin kılı kıpırdamıyor. Bugünkü dinlemeler, usülüne uygun oalrka hakim kararıyla yapılıyor. Her nedense toplum ayağa kalkıyor. Bu çifte standarttan kurtulmamız lazım.

http://www.haberbiz.com/guncel/yargitay-dinlenemedi.htm   adresinden alıntıdır.

insanlık onuru borca hapisi yenecektir. insan haklarıyla insandır.

canlarımız içeride bugün canımız yemek çekmiyor. bir gün yeme, cezaevine selam söyle.

4 responses to “Hasan GERÇEKER ‘den hukuk uyarısı. Sadullah ERGİN ‘den kanun hatırlatması

  1. Başbakan, hukukun işine yarayan kısmını seviyor, işine gelmeyen kısmını sevmiyor…
    Ne yapacaksınız?…
    İki heceden oluşur hukuk:
    “Hu” ve “kuk”…
    “Hu…” kısmı Başbakan’ın zihniyetinin olsun…
    “Kuk”la idare edeceksiniz artık…
    Yeter ki “…kuk”suz kalmayın…

    Bekir Coşkunun 13.11.2009 tarihli yazısından

    Çek Mağdurları olan bizlerde maalesef kuk kısmı ile idare etmek zorunda bırakıldık…

  2. Gerçeker: Hukuk olmadığı zaman o toplumda anarşi olur

    Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ”Hukuk olmadığı zaman o toplumda anarşi olur. Demokrasi olmaz, özgürlük olmaz” dedi.

    Denizli Barosunun ”Borçlar Kanunu Tasarısının Getirdiği Yenilikler” konulu konferansı için Denizli’ye gelen Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci tarafından Çamlık’ta verilen akşam yemeğine katıldı.

  3. Sonunda bizde sovyetler birliğindeki gibi dinleniyoruz yani……….akp sağolsun başardı bunuda.

Yorum yaparak destek olabilirsiniz