Karşılıksız Çek’e Hapis Cezası İnsanlık Ayıbıdır …


Borca Hapis İnsanlık Ayıbıdır
Türkiye hariç dünyanın hiçbir ülkesinde karşılıksız çekte hapis uygulaması yoktur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda kasıtsız suç olmaz maddesi bulunurken kasıt yada kusurluluk aramadan halen yüzbinlerce esnaf-işadamı karşılıksız çekten yargılanmakta ve 10 saniyelik bir ifadenin üzerine hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Halen adliyelerde 300.000 karşılıksız çek davası bulunmaktadır. Yargıtay 10.Ceza dairesinde bekleyen dosya sayısı 100.000’i aşmıştır.

Unutulmaması gereken bir nokta devletimiz karşılıksız çek davalarında önce çek bedeli kadar adli para cezası vermekte sonra bu cezayı günlüğü 100 T.L den hapis cezasına çevirmektedir. Verilmiş olan adli para cezasını devlete ödeyen hapis cezasından kurtulmaktadır.

Türkiye’de karşılıksız çek hariç hiçbir borca hapis cezası uygulanmamaktadır. Bu aslında hükümetimizin değil, çekten nasiplenen (çek kırarak anormal karlar elde eden) faktoring ve bankaların bir politikasıdır. Bunun önüne geçilmelidir. Karşılıksız çek sanıkları aslında suçlu değil borçlu insanlardır. Onları hapse atmak yerine borçlarını ödeyebilmeleri için özgürce çalışmalarına izin vermemiz gerekmektedir. Hapiste hiç kimse borcunu ödeyemez.

Ülkemizde ‘çek mağdurları tabiri’ icra-haciz-adliye-polis-hapishane uygulamaları arasında sıkışmış, çoluk çocuk ailece ekonomik sıkıntı içinde borcunu ödemek için gayret eden, iflas etmiş, itibarını kaybetmiş, kendi anasının babasının bile evinde görmeye korktuğu insanların genel adı olmuştur. Gelişmekte olan ülkemize bu tablo yakışmamaktadır.

Devlet yakında çıkacak yasada tüm devlet alacaklarını ve cezaları belli bir af kapsamına sokarken çekte kesitiği adli para cezalarını kapsam dışı bırakmıştır. Herkez yasalar karşısında eşit olmalıdır. En azından adli para cezaları idari para cezasına dönüştürülmelidir.

Karşılıksız Çekte Hapis İnsanlık Ayıbıdır.

10 responses to “Karşılıksız Çek’e Hapis Cezası İnsanlık Ayıbıdır …

  1. SAYIN RB OLAY KISACASI HAPİSHANEDE ÇALIŞILIPDA BORÇ ÖDENMİYOR.AKSİNE ÖDEME ŞANSI AZALIYOR OTAMATİKMEN ÖDEME SÜRESİ UZUYOR ANÇAK ŞU OLABİLİR HAPSE DÜŞÜNİN ZENGİN DOSTLARI İNSAFA GELİPDE O ADAMIN BORCUNU ÖDEYEBİLİR BUDA BU KAPİTALİST SİSTEMDE MÜMKÜN DEGİL,BÖYLE CEK YASASI OLMAZ OLAMAZ ZATEN ÇEK ANCAK BANKA GARANTİSİ İLE OLMALIDIR,BAŞKA TÜRLÜ ÇEK OLMAZ KULLANILMASI BENCE SAKINCALI BANKA MİKTAR YAZILI ÇEKLERİ VEREBİLİR.PARA YA BU BAŞKA BİR ŞEY DEGİL EMEK YANİ DOGRU KAZANANA BANKADA KENDİNİ GAR

  2. 🙂 sadece guluyirum cekin karsiligin alamadan batan esnaf ne olacak !!!!

  3. teşekkürler aydınlatmanız için .. doğrudur , devlet kişiler arasındaki ilişkilerin arasına girmemelidir. .. kişiler kendi aralarında çözmelidirler bu gibi sorunları .. tecavüz edilen için devlet araya girmemelidir mesela .. o da tecavüz edenin bir yakınını ..
    neyse .. boşverin .. saçmaladım ..

  4. Aylardır yazıyoruz ama anlatamıyoruz. Burda hiçkimse karşılıksız çekin alacaklıya mübah olduğunu düşünmüyor; borçlu olduğunuda inkar etmiyor, borcu ödemeye çalışmadığınıda siz iddaa edemezsiniz. Önemli olan insanların çalışıp borçlarını ödeyebilmeleri. Ama haciz-icra-polis-mahkeme-hapishane kıskacında nasıl öderler onu tartışıyoruz.
    Sonra…
    Karşılıksız çek verenin elindede karşılıksız çekler olabilir…
    Fatura alacakları olabilir….
    Ellerinde senetler olablir…
    Çekleri erken ibraz edilip batırılmış olabilir…
    Hatır çeki kurbanı olabilir…
    10 Yıl çek ödeyip ekonomik krizde alacaklarını alamadan batmışda olabilir…
    Devletten alacaklı birçok iş adamının battığınıda biliyoruz…
    Teminat çeklerininde keyfi şikayet edildiğini biliyoruz…
    Vekaleten atılan imzalarıda…

    Kısaca bırakın bu dolandırıcı edebiyatını.Yakışmıyor. Tefeci mantığıdır bu. Yüzbinlerce dosya, dava,tıkanmış adliyeler…Siz Hırsızlık diyorsunuzu ama adliyeler sayısında patlama olan olan çek davaları yüzünden gerçek hırsıları yargılayamıyor. Çoluk çocuk sefil olan insanları düşünün. Çek yeniden yapılandırılsın. Teminatlansın.Önüne gelene verilmesin. Bankalar faktoringler çek kırıp para kullandırmasın.
    Bakın Herşey Nasıl Düzelir.

  5. sayın rb
    buradaki tartışma mal/hizmet alanın çekini ödeyip ödememesi tartışması değildir
    buradaki tartışma ticari ilişki içinde olmayan devletin kestiği cezayı hapislikle ödetmesidir
    sanırım sizde ticaret yapıyor ve çek kullanıyorsunuz
    çek kullanmıyorsanız bile bir biçimde belli dönemlerde devlete vergi,kdv veya trafik cezası ödemek durumunda kalmışsınızdır
    biz trafik cezası gibi bir borç olan adli para cezasını devlete ödeyemediğimiz için hapis yatıyoruz
    itirazımız “borca hapis” uygulamasınadır
    adli para cezasının mal/hizmet alımı ve taraflarıyla hiçbir ilgisi yoktur
    bu borç alacaklının cebine girmiyor sadece devlete alacak kaydediliyor
    devlete olan borçtan dolayı hapislik sonucu doğuran tek borç budur

    “borca hapi”i yeneceğiz

  6. karşılıksız çek vermek , parasını vermeden bir malı alıp gitmekten pek farklı değildir. dolandırıcılığa yakın bir davranıştır. ben de bir koçan çek alayım .. yazıp yazıp vereyim size verdiğini malın /hizmetin işin karşılığı olarak .. iyi mi ?

    • En uzak mesafe
      ne Afrika’dır,
      ne Çin,
      ne Hindistan,
      ne seyyareler,
      ne de yıldızlar geceleri ışıldayan…
      En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir birbirini anlamayan…

      • sözünüz çok doğrudur.
        kasıtlı , kötü niyetle kesilen karşılıksız çek ile , ödemeleri geri dönmediği için çekleri karşılıksız çıkabilenleri hukuk ayırabilirse , ayni kafada olabiliriz , gerçek çek mağdurları ile hem çeki kesen hem de parası geri dönmeyen mağdurlar konusunda

Yorum yaparak destek olabilirsiniz