çeki karşılıksız olana idam cezası yok.


Borca hapis uygulaması sanırım sitedeki ilk yorumlarımdan birinin konusuydu. O zaman daha yeni yeni 3167 yi anlamaya çalışıyordum. Ne adliye koridoru nede mahkeme kapısı tanımışlığım vardı.
Yaklaşık 1 yıl geçti üzerinden. Şimdi hepsini ezbere tanır oldum. Hatta hukuk ve yargı sistemini, düzeni ve işleyişi tecrübe ettim. Tüm bu uğraşı sonucunda tekrar ilk başladığım noktaya geri geliyorum. Çek borcuna hapis genel eşitlik ilkesi adına yanlış ve hukuksuz bir uygulama. Aslında bu tarz bir suçu tanımlamak bile hukuken mümkün değil. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Çünkü suçun işleniş mantığı modern hukuka aykırı.
Bugün Türkiye’de alacağı olan tek kişi çek şikayetçisimi ? Yada elinde çek olan gerçekten o alacağa sahipmmi ?
Adam malı almış çeki kesmiş. Satamamış iade etmiş. Ama çek bir faktoringin elinde. Şimdi borçlu kim ? Çeki keşide edenmi yoksa ciro edenmi ? Keşide eden hapis yatıyor, ciro eden dışarda. Adam hapisten kurtulmak için olmayan borcu faktoringe ödüyor ama asıl borçlu rahat.Gelin bunu açıklayın…
Size başka bir örnek. Adliyede karşılaştığım bir çek sanığı vergi, ssk, senet,kredi, kredi kartı ve eş dost akrabaya borçları olduğunu söylüyor. Ama devlet hapis tazyikini sadece çekte uyguluyor. İşin komik kısmı çekler hatır çeki. Diğerleri gerçek borcu. Ama o hapis yatmamak için çekleri ödemek zorunda kalıyor.
Kısaca şuanki hukuki mantıkta suçun ve borcun tanımı yanlış. Borçlu olmak suçsa buyrun herkezi yargılayın. Faurasıyla mal satmış ama alacağı alamamış olanın günahı ne ? Senetle mal satmak aptallıkmı ? Elden iyi niyetle borç veren ne yapsın ? Kredi kartı borçları ne olacak ? Ya krediler ? Ödenmeyen ev, araç işletme kredileri ne olacak ?
Borçlu olmak başka, suçlu olmak başka. Ama siz öyle bir suç tanımı yapıyorsunuzki sanki bu ülkede sadece çek verenler borçlu ve hapis yatmalı sonucu çıkıyor.

İcra İflas kanununda gerçek ticari suçların tanımı var. Yaptırımlarıda var. Ayrıca alacak takibi ve icra uygulamalarıda tamamen alacaklının yanında.

Ama siz önce insanları icra iflas kanununa tabi tutup iflas ettiriyorsunuz sonrada kalan posayı karşılıksız çek vermekten hakimin önüne atıyorsunuz. Bumudur modern hukuk devletinin yaptırım gücü ?

Batan bir iş adamını ilgilendiren kanunları sırayla yazıyorum:

Önce İcra İflas kanunu
Sonra Çek kanunu
Sonra Türk Ceza kanunu
Sonra CMK ve Ceza İnfaz Kanunu
(atladıklarım olabilir)

El insaf, önce batacaksın, malın mükün satılacak, işin gücün elinden alınacak, sonra evdeki eşyalara kadar kaldırılacak, hanım bırakıp kaçacak, bide savcılık iddaname verip devlet seni yargılayacak; sen bu arada hukuk fakültesinden mezun olacaksın. Cezaevi türküleri işin promosyonu.

Herkez elini vicdanına koysun. Herşeyini kaybetmiş insanların birde ellerinden özgürlüklerini lütfen almayın. Dünya size örnek olsun. Bırakın insanları yenden hayata tutunsun.

1 responses to “çeki karşılıksız olana idam cezası yok.

  1. Şunuda eklemek istiyorum çekini ödemek için çalışman gerek peki siz nasıl çalışıp borç ödeyeceksiniz aramanız var adım atamıyorsunuz bu borcu nasıl ödeyebilirsiniz

Yorum yaparak destek olabilirsiniz