Suçlu değil borçluyuz “karşılıksız çek bilgilendirmesinde söylem sorunu”


Suçlu değil borçluyuz

Habertürk’te Tahsin Akça’nın haberine bakanlar sanırım haberin yanındaki çizimde yer alan sloganı da görmüşlerdir.”suçlu değil borçluyuz”
Haberin içeriği “borç mağdurları” nın güncel tartışma konularına ilişkin ipuçları veriyor.
Haberden bir alıntı:“ TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki 4 nolu protokole aykırı olduğunu, adli para cezasını kaldıracak düzenleme için Adalet Bakanlığı’nda çalışma başlatıldığını söyledi.
Ardından çalışmanın Adalet Komisyonu’na geleceğini belirten İyimaya, çek dolandırıcılığını önleyecek madde üzerinde dikkatle durulduğunu bu konuda sıkıntı yaratmayacak düzenleme yapmak istediklerini söyledi.”
Ahmet bey Adalet Bakanlığında bir çalışma başlatıldığını söylüyor, sanırım sözüne itibar etmeliyiz. Kısaca yasanın Başbakanın imzasını beklediği yolundaki haberlerin abartılı olduğu gerçeği bu sözlerle ortaya çıkıyor.
Çek mağdurları Adalet Bakanlığındaki çalışmaya müdahil olmalıdır.
Elimizde çek mağdurlarının sivil toplum örgütlenmesi (stk) olan Kosiad var ve biz Adalet Bakanlığına çek yasası hazırlıkları için müdahil olma girişiminde bulunduk. Bu girişim güncel tutulmalıdır.
Sayın Ahmet İyimaya nın” bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki 4 nolu protokole aykırı olduğunu, adli para cezasını kaldıracak düzenleme için Adalet Bakanlığı’nda çalışma başlatıldığını söyledi.” Sözleri bir gerçeğin daha altını çiziyor, iktidar yasayı insan haklarına aykırı olduğu için-ve dolayısı ile Ahim başvurularından dolayı- değiştirmek istiyor,onları harekete geçiren hiçbir biçimde bizim trajik hikayelerimiz ve yalvarışlarımız değil.
Israrla görmemiz gereken bir noktada yasa çalışması ile ilgili hiçbir şey bitmiş değil. Yine Sayın Ahmet İyimaya nın şu sözleri,” çek dolandırıcılığını önleyecek madde üzerinde dikkatle durulduğunu bu konuda sıkıntı yaratmayacak düzenleme yapmak istediklerini söyledi.” Çek yasasında cezanın tamamen ortadan kalkmayacağı ve buna ilişkin düzenleme yapılacağına yönündedir.
Çek yasası bu güne kadar dolandırıcılık gerekçesiyle cezaya hükmetmiştir. Geçmişte doğrudan hapis cezası yerine adli para cezası düzenlemesi de “borca hapis” cezası Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine aykırı olduğu için yapılmıştır.
Bazı arkadaşlar bu yazdıklarımı beğenmeye bilirler, onlara yanıtım: “gözünüzü kapadığınızda gece olmuyor”
Şimdi bizlere çok daha fazla görev düşüyor, haberdeki resimde olduğu gibi “suçlu değil borçluyuz” sloganını daha yüksek sesle haykırmak.

3 responses to “Suçlu değil borçluyuz “karşılıksız çek bilgilendirmesinde söylem sorunu”

  1. Hakan Yigit (@hakanyigt)

    Insallah son anda sacma sapan eklemeler yada cikarmalarla yasayi kusa cevirmezler.
    Saygilarimla

    Hakan Yigit

    • niçin yeni bir yasa çıkartılmak istendiğini iyi analiz etmeliyiz. 2003-2009 ve 2011 çek yasasına niçin gereksinim duyuluyor ? karşılıksız çeke hapisin ayıp olduğunun kabul etmeleri zordur. Ayıp ise önceki yıllardada ayıp idi.

      Durumu iyi kavrayıp, beklentileri kontrol etmek gerekiyor. Beklenti yaratılmasından kim faydalanır ? bunu anlamalıyız.

      admin 🙂

Yorum yaparak destek olabilirsiniz