Çek Yasası 2011 “hapis gider, ceza kalır mı ?”


Sorun adli yada idari para cezası verilmesi değil, çek suçlarının adliyeleri tıkaması ve modern hukukta bir ticari ilişkiden oluşan vadeli bir borç senedi için hapis yaptırımının olamayacağı gerçeğidir.
Yeni çıkacak yasada herhangi bir ceza uygulaması devam ederse davalarda devam eder. Sonunda hapis olsun olmasın dosyalar açılır duruşma görülür. Yüksek ve yerel yargı bunu kesinlikle istemiyor. Çekle ilgili konuların bu sebeple soruşturma aşamasında savcılığın yasak getirmesiyle çözülmesi planlanıyor. Gerisi safsatadır, inanmayınız. Avukatlar ve barolar halen hapis olmasada bir ceza olsun mantığındalar. Eskisi gibi akmasada birşeyler belki damlar misali.Oysa adalet bakanlığının amacı çekin herhangi bir ceza davasına bu şekilde konu olmamasını sağlamaktır.

Borç ödeme ayrı bir olaydır. Ceza davası borç ödetmek için açılmaz. (ceza davalarında icra dosyasının açılmış olası şartı aranmaktadır. ) Kasıt yada kusurla işlenmiş bir suç için ceza davası görülür. Karşılıksız kalmış vadeli bir çekin ceza hukukuna konu olması zaten saçmadır.
Borcunu ödemek isteyen gider icra dosyasına, hesaplatır borcunu, para bulabilirse ve anlaşabilirse öder. İcralık olmuş kredi kartı borcu, senet, fatura, tüketici kredisi, ticari krediler, araç kredisi, konut kredisi gibi borçlar nasıl ödeniyorsa çek borcunda öyle ödenir. İcra iflas kanununda sınırsız ve yeterince acımasız yaptırımlar zaten vardır. Ayrıca icrada insanı 3-5 ay içeri tıkacak cezalarda zaten vardır.
HAPİS BASKISI İLE OLUP OLMADIĞI BELLİ OLMAYAN BİR BORCU ÖDETMEK ULUSLARARASI HUKUKA ve İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR. BU ŞEKİLDE SADECE TÜRKİYEDE UYGULAMA YAPILMAKTADIR.Bu sebeple çek mağdurları BORÇLUYUZ SUÇLU DEĞİLİZ mantığını takip etmelidir.

5 responses to “Çek Yasası 2011 “hapis gider, ceza kalır mı ?”

  1. HAY ağzına yüreğine SAĞLIK olsun soner bey…uzatmaya dır dır etmeye gerek yok TEK kelimeyle herşeyi özetledin…ama şunu unutma VİJDANI OLMAYANIN İMANI, İMANI OLMAYANIN VATANI OLMAZ…

  2. anayasa ya zaten aykırı,uluslarası sözleşmeye aykırı,ama ne hikmetse bizdeki savcılar,hakimler basıyo cezayı.koskoca yargıtay onaylıyo,anayasa mahkemesinin sayın üyeleri anayasaya uygun diyo pes yani,tuz kokmuş kardeşim.çekten dolayı insanları hapishanelere atanların ve bundan sorumlu olan tüm kişilerin:karılarının,çocuklarının gözlerinine bakarak aynı masada nasıl yemek yediklerini ve boğazlarından nasıl geçtiğini çok merak ediyorum.afiyet olsun.

    • Sayın Soner Arkadaşım,

      İlk derece mahkemeleri için söylediğinizde haklısınız.
      Anayasa Mahkemesi için söylediğinizde haklısınız.

      Ama Yargıtay’a gelince fikrinize katılmıyorum. Yargıtay nezdinde düzgün yapılmış hiç bir savunma (henüz) Yargıtay’ca reddedilmemiştir. İyi ve düzgün savunma ile Yargıtay’dan hukuka/adalete uygun kararlar kesinlikle alınır.

      Saygılarımla

  3. çek te hapis cezası kalkmaz.kimse boşuna hayal kurmasın,son günlerde dillendirilen şey şikecilere,asker kaçaklarına yapılan kıyak yasalarının rahat geçmesi içindi.çek ile başı derttte olanların çoğu zaten kaçak sokağa bile çıkamıyolar.kim yapacaksa adam gibi biri çıkıp iyi bir birliktelik sağlamamız lazım.karı gibi siyasilere yalakalık yapmakla bu işler olmaz,bin kişi bir araya gelip bunların karşısına dikilmemiz lazım,suçlu deyil borçluyuz sologanını hep birlikte haykırırsak belki kör gözler açılır sağır kulaklar duyar.

Yorum yaparak destek olabilirsiniz