İçerideki 3-5 kişiyi çıkartabilmek için çıkartılan çek kanunu …


11 Aralık 2011 günlerden yine Pazar,
5941 sayılı kanun 2009 yılının Aralık ayında çıkmıştı, çok beklemiştik…
O günlerde Sayın Hakkı Köylü ile bir yakınım vasıtasıyla telefon görüşmesi yapmıştım. “Sayın vekilim, vadeli çek’e verilen hapis cezası kaldırılacak mı? Bu ayıp, son bulacak mı? “ demiştim.

Sayın Köylü cevaben “merak etmeyin kardeşim, içerdeki 3-5 kişiyi dışarı çıkaracak bir kanun yapılıyor daha fazla bir şey beklemeyin” demişti.

Bu bir bakış açısının kelimelerle anlatım şekliydi. “3-5 kişi” kanun yapıcıların olaya baktığı pencereydi. Bu gün aynı olaya kanun yapıcıların bakış penceresi nedir?

“çek de hapis cezasının kaldırılması, ceza evlerinde ki 7.000 kişinin tahliyesi ve yargıda iş yükünün azaltılması” bugün bu pencereden bakılıyor.

Palyatif tedbirlerle kanayan yaraya pansuman yapılması, yarayı iyileştirmediği gibi azdırıyor. Ülke halkı olarak pratik bir yapımız olmasına karşın, kavramların karıştırılması nedeniyle asıl mesele yerine, yan sorunlarla zaman harcayarak, her seferinde ortadan kaldıramadığımız sorunla döne, döne yeniden uğraşarak zaman kaybediyor ve o sorunun mağdur sayısını arttırıyoruz.

Ölçerken farklı birimler kullanıp, farklı birimlerle elde ettiğimiz sonuçları istatistik olarak ortaya koyuyoruz.

Karşılıksız çek oranı azalmış, “okullar olmasa bu milli eğitimi çok güzel idare ederim” demiş bir vekil,

Sayın İTO başkanı da demecinde “2011 yılında karşılıksız çek oranı geçmiş yıllara oranla azaldı” demiş. Mahkemelerde ki dosya sayısı ne kadar? Yargıtay da ki dosya sayısı ne kadar? Her birinci derece mahkemesi her çek dosyası için keşidecisine çek kullanma yasağı koymuyor mu? Koyuyor. Peki her çek kullanma yasağı nedeniyle çek kullanan sayısı azalmıyor mu? Azalıyor. O zaman Sayın İTO başkanının bu istatistiği ortaya koyarken çek kullanan sayısı üzerinden ödenemeyen çek sayısına oranlaması gerekmez mi? Bakın bakalım o zaman artış mı var azalma mı? Kendimizi kandırarak nereye varmak istiyoruz.

Bu konu tamamen ekonomi ile ilgilidir. Ceza ile ilgili olamaz.

– Çek kambiyo evrakıdır.
– Çekte vade olmaz
– Karşılıksız çek yazmak suçtur.

Bu gibi söylemler çek in vade aracı olarak (vadeli çek) kullanıldığı bir ülkede gerçek tanıma uymadığı gibi hapis cezaları kaldırılsın mı, kaldırılmasın mı? Tartışması ile “devekuşu” durumlarının devam ettirilmesi demektir.

Vadeli çek’e hapis cezası verilmesini savunmak dün de bugün de en büyük suçtur…

İyi pazarlar

Yorum yaparak destek olabilirsiniz